Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter for tiden med foreldre, skole, karakterer, gutter og mye annet som jeg ikke klarer å sette ord på. Jeg har selvskadet meg men har klart å slutte med dette de siste par uken. Kan jeg snakke med helsesøster, lærer eller psykolog uten at foreldrene mine får vite det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei:) rett på sak, jeg sliter litt nå for tiden med mye forskjellig, som gutter, foreldre, skole & karakterer (!!) og mye mer som jeg ikke klarer å sette ord på.. Jeg har selvskadet, men har nå klart å slutte, eller har ikke gjort det på 13 dager nå. Men akkurat nå så suger livet :/ Men det jeg lurer på, kan jeg snakke med helsesøster, eller kontaktlærer eller psykolog osv, uten at foreldrene mine får vite det? For de skal IKKE få vite at jeg sliter psykisk. Ingen klarer å få meg til å ville fortelle dem det. Så ja.. Men tilbake til spørsmålet, kan jeg fortelle evt kontaktlærer eller en lærer jeg stoler på at jeg har selvskada, uten at de sier det til noen? Eller må de si det til noen, Pga det regelen "..visst du er en fare for deg selv eller andre" ??? Og er det mulig å gå til psykolog regelmessig uten at foreldre blir kontaktet? Helsesøster eller en lærer er mest aktuelt, jeg bare lurer og er litt interessert i det andre, og vil evt dra til psykolog visst mulig TAKK FOR SVAR

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du kan ikke snakke med psykolog uten at foreldrene dine får vite om dette, men du kan snakke med helsesøster. Det er helsesøster som har kunnskapen om hva som kan hjelpe deg, når du vurderer helsesøster versus lærer.

I utgangspunktet deler jeg din oppfatning om at psykologhjelp ville vært det riktige for din del. Det kan være du etter hvert klarer å være åpen ovenfor dine foreldre slik at du får denne hjelp. Hvis du får behandling av psykolog vil deres samtale bli mellom deg og psykologen. Det du sier der vil bli mellom dere to, hvis ikke det er fare for liv og alvorlig skade.

Enkelte kommuner i landet kan ha en psykolog knyttet til Helsestasjon for ungdom. Dette er ikke vanlig men det er verdt for din del å undersøke dette tilbudet i din kommune. Finnes dette tilbudet kan du benytte deg av dette uten at dine foreldre får informasjon.

En typisk arbeidsoppgave for helsesøster er å snakke med ungdom som sliter psykisk. Dette er det helsesøster gjør mest av. Helsesøster har bred erfaring og kunnskap på dette feltet. Det er som regel flere ungdommer hvert år som selvskader seg og som snakker med helsesøster om dette.

Det å skade seg selv kjennes ofte flaut og skamfullt å snakke om. For ikke minst å vise arrene eller sårene, det er det flere som ikke tørr. Du skal vite dette at du velger selv hva du vil fortelle og å vise frem. Hvis du ikke ønsker å vise stedet der du har skadet deg trenger du ikke det.

Det kan ofte føles som en lettelse å fortelle sin historie til en som er profesjonell, en som kan hjelpe deg videre. Ungdom som selvskader seg har alle sin personlige grunn for akkurat dette. Slik du beskriver din situasjon med vansker i forhold til skole, foreldre og gutter er typiske grunner for at den psykiske helsen begynner å svikte.

Det er god hjelp å få. Livet vil på sikt uansett bli bedre, men med hjelp vil du oppleve raskere å få gleden og tryggheten tilbake i hverdagen din.

Hvor grensen går for at helsesøster må informere dine foreldre kan du diskutere med helsesøster på din skole. Du må være alvorlig syk og fare for liv. Som regel skal helsesøster kun formidle videre til foreldre det ungdommen selv ønsker skal bli sagt.

Du kan oppsøke helsesøster i løpet av skoledagen uten at dine foreldre blir informert om dette.

Lykke til videre!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser