Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg få råd til å bo som student?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæresten har vært sammen i 5 år og leid sammen i 2 år. Vi har det veldig bra sammen og elsker hverandre. Han har nettopp fått fast stilling. Denne jobben betyr mye for ham og han kan ikke slutte. Jeg ønsker også en jobb, og jeg trenger en utdanning. Det finnes ingen utdanninger for meg her, de jeg er interessert i ligger i Oslo, Kristiansand, Bergen og Stavanger. Jeg søkte utdanning i fjor, men lot vær å gå videre, orket ikke tanken på å flytte fra ham. Han er opptatt av at jeg skal gjøre det jeg vil. Jeg lurer på: - Hvordan skal jeg få råd til å bo i feks Oslo? - Hvor skal han flytte? Han har ikke råd til å leie alene (7000 kr mnd). Skal han flytte hjem igjen? Sammen med noen? - Hvem skal ha hunden vi har? Skal hun bli med meg? - Hva skal vi gjøre med alle tingene vi har? Huset er 100 kvm og det er fullt av ting. Fremleie? Selge? Lager? - Hvordan blir overgangen fra å sees hver dag til annenhver helg? Fra samboere til ikke det? Hva skal vi gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

takk for at du kontakter oss.

Du spør først om hvordan du får råd til å bo. Hvis du får studieplass, kan du få studielån fra Lånekassen. Dette er nesten 105 000 i året og gjør at du får råd til det mest nødvendige som bosted, pensum og mat. En del blir omgjort til stipend når du står på eksamener også. Mange synes likevel at denne støtten er litt knapt og får seg en deltidsjobb på siden.

Se Lånekassens støttekalkulator for å se hvor mye du kan få.

Hvor kjæresten din skal bo, er vanskelig å si. Hvis han ikke har råd til å bo alene, bør han nok flytte til noe mindre eller eventuelt hjem, som du nevner. Veldig mange på deres alder velger også å bo sammen med venner. Det kan være både hyggelig og gjøre at man får råd til finere leiligheter.

De fleste finner leilighetene sine på Finn.no og Hybel.no.

Hva dere skal gjøre men hunden og tingene deres, er også vanskelig å si, men hvis dere prater sammen, finner dere sikkert en god løsning på det.

Jeg tror et avstandsforhold kan fungere helt fint hvis man går inn for det og hvis man vet hva det innebærer. Det er definitivt tungt og vanskelig å ikke se personen man elsker oftere, men om man kommuniserer godt på forhånd og under avstandsforholdet, kan det bli enklere. Jeg har lagt ved en artikkel som dere/du kan lese.

Håper svaret var til hjelp!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avstandsforhold

Jente er forelska

Avstandsforhold er vanskelig, og det kan være utrolig kjipt. Hva gjør du hvis du eller kjæresten må reise bort eller flytte? Hvordan kan man få et avstandsforhold til å fungere? Og skal man gidde?

Les mer

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser