Hopp til hovedinnholdet

Jeg har to venner som skader seg. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har venner som skader seg selv. Det er IKKEGREIT. Jeg vet at de har det vanskelig nå, men det hjelper ikke å være selvskader. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre nå, for det blir for mye.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Takk for at du skriver til ung.no.

Det virker som du er ei veldig omsorgsfull og god venninne, de er heldige som har en venn som deg. Jeg skjønner at du er bekymret for hvordan de har det, det er vondt å se at noen man kjenner har det vanskelig og skader seg. Mange blir redde for at det skal forverres og føler de ikke vet helt hvordan de kan hjelpe. 

Venner som har det vanskelig, trenger ofte at andre lytter til dem og viser at de ønsker å forstå hvordan de har det. Hvis noen har det trist, er det fint å finne på aktiviteter sammen, det kan bedre humøret. Husk også at det ikke er din feil at vennene dine har det vanskelig, og at det ikke er ditt ansvar alene at de skal få det bedre.

Jeg tenker det beste du kan gjøre er å råde dem til å få mer hjelp. De kan snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen, eller gå til Helsestasjonen for Ungdom der de bor. Jeg tror det vil hjelpe dem å snakke med noen om hvordan de har det. Det er fint hvis du kan oppmuntre dem til dette. Hvis de ikke ønsker det, har du i hvert fall gitt dem et godt råd. 

Jeg tenker at du er ei god venninne og at du allerede hjelper dem ved at du er den du er. Lykke til videre!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser