Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg hjelpesløs og verdiløs

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 17 år. Jeg går studiespesialisering på vg2. Jeg har mange ganger fått visse tanker i hodet om at ingen liker meg, og alltid setter andre foran meg. Jeg snakker da om venner. Jeg føler de alltid velger meg sist, og jeg har en tendens til å bli fort fornærmet og sjalu. Dette er en utfordning for meg når jeg skal være i store gjenger osv. Jeg kan noen ganger bare få lyst til å begynne å gråte, pga at jeg føler jeg bare er der. På skolen føler jeg at jeg ikke klarer noen ting, som går utover arbeidet mitt. Jeg har en helt forferdelig prestasjonsangst, og jeg får lyst til å droppe ut bare jeg hører at vi skal ha en presentasjon foran klassen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg føler meg rett og slett hjelpesløs og verdiløs. Jeg har ikke troen på meg selv når det kommer til at jeg skal prestere noe. Jeg har disse tankene hele tiden, og det gnager på meg. Er som om jeg har styggen på ryggen.Jeg er også en veldig følsom person, så gråter veldig lett.Gi meg råd,plis

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!

Det høres ikke ut som at du har det noe bra nå. Du føler at du ikke får til noe og føler deg verdiløs. Du tror at ingen liker deg og at venner velger andre før deg. I tillegg har du prestasjonsangst som går utover skolearbeidet, og du føler at du ikke får til noen ting på skolen.

Det kan noen ganger bli sånn at hvis man strever med skolen så går det utover selvtilliten. Og med dårlig selvtillit kan det bli vanskelig å fungere sosialt. Det høres ut for meg som at du ikke har så god selvtillit. Du tenker at venner velger å være sammen med andre i stedet for deg. Har de sagt det til deg? Du skriver at du fort blir fornærmet og sjalu. Kan det være at vennene dine synes det er litt vanskelig? At de ikke helt hvordan de skal gjøre det best mulig for deg slik at du ikke blir lei deg? Det kan jo være at de ikke helt vet hvordan de skal være mot deg og så er det enkleste å ikke ta deg med. 

Du skriver at du ønsker å droppe ut av skolen når du hører at dere skal ha en presentasjon. Det å ha liten selvtillit kan gjøre det vanskelig å stå foran andre å presentere noe. Du trenger å øve på å holde presentasjoner, lære deg teknikker som kan gjøre at du ikke har så fokus på deg selv når du har en presentasjon. 

Det er ikke så lett å bare endre måten du er på. Jeg tror du trenger å få litt bedre selvtillit. Og at du trenger litt hjelp til å bli snillere med deg selv. I tillegg tror jeg det vil være godt for deg å snakke med noen om de vonde tankene. Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen hvis du har det. Eller sosiallærer eller en rådgiver. De kan hjelpe deg! De kan også hjelpe deg med å øve på å ha presentasjoner. 

Ha tro på at dette kan endre seg!

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser