Hopp til hovedinnholdet

Jeg er snart 19 år gammel, min mamma er 43 og hun er blitt gravid. Har hørt at sjansen for å få syke barn eller barn med Downs syndrom er høyere i hennes alder. Jeg er redd på hennes vegne og vil at barnet skal være friskt.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et lite "problem"... Jeg vet ikke om man kan kalle det et "problem" akkurat men ja... Jeg er 18, snart 19 år gammel og mamma er gravid. Jeg er glad på mamma sine vegne, og at jeg får en søster/bror til, men jeg er også veldig redd på hennes vegne. Mamma er 43 år gammel, og jeg har hørt at sjansen for syke barn/barn med Downs syndromet er mye høyere om man blir gravid så sent. Jeg vil virkelig at barnet skal være friskt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det stemmer at din mor har litt økt sjanse for å få barn med Downs syndrom eller andre kromosomfeil på grunn av hennes alder, men det er allikevel størst sjanse for at hun føder et friskt barn. 

Sjansen for å få barn med Downs syndrom stiger med økende alder hos moren fra omkring 35-årsalderen. I gjennomsnitt opptrer Downs syndrom ved én av 700 fødsler. Tilstanden kan forekomme tilfeldig, men er hyppigere blant barn av eldre mødre. For aldrene 20, 35 og 40 år er risikoen henholdsvis 1:1500, 1:400 og 1:100. Hos kvinner over 45 år er hyppigheten 16 på 1 000 fødsler. På grunn av den økte risiko tilbys kvinner over 38 år fosterdiagnostikk. Det er få kvinner som får barn senere enn 45, men risikoen for å føde et barn med Downs syndrom blir høyere jo eldre kvinnen er. De aller fleste barn med Downs syndrom fødes imidlertid av yngre mødre, ettersom det er denne aldersgruppen som får flest barn. (Menneskeverd.no)

 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser