Hopp til hovedinnholdet

sliter med depresjon, angst og selvskading. Har selvmordstanker.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15år som sliter med depresjon, angst og selvskading. Jeg snakker med helsesøster, lege, lærere og skal bli henvist til BUP. Det er mye å tenke på for tiden og jeg klarer ikke å roe meg ned eller å slappe av. Det er ofte om kveldene alt skjer. Da får jeg mange tanker i hode som f.eks at jeg ikke vil leve mer. Det er den dypeste tanken jeg har. Derfor driver jeg også med selvskading fordi jeg kjenner en liten lettelse.. men dagene etterpå angrer jeg mye. Jeg gråter veldig mye i tillegg. Jeg finner stadig ut forskjellige måter til å ikke komme ned i et dypt hull. Jeg driver å snuser litt og drikker alkohol, men ikke mye. Ettersom jeg går på søvnpiller. I det siste har jeg isolert meg og jeg har vært hjemme fra skolen. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg er lei av alt. Og jeg har dårlig samvittighet over for de jeg snakker med. Jeg føler de bare er lei av hele meg. Jeg har verken styrke eller energi i meg lengre.. jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du valgte å ta kontakt med oss. Det er leit å høre hvor tungt du har det nå. Det virker som du har gjort mye riktig allerede, siden du har folk som du snakker med om det vonde. Du har fått henvisning til BUP, og der er det god hjelp for slike vansker som du har nå. 

Mange som strever med selvskading beskriver, slik som du, at selvfremkalt fysisk smerte demper vanskelige følelser. Noen syns også at det gir en slags følelse av kontroll. Kanskje er det mange ting i livet som ikke er så lett å styre, og da kan selvskading for noen være et forsøk på å takle vanskene. Likevel opplever de fleste at selvskadingen fører med seg enda flere problemer, og at det kan være vanskelig å stoppe med det også. Du kan lese om selvskading her, og i artiklene under. Mange skammer seg over selvskading og er redde for å snakke om det. Men husk at man ikke skal behøve å skamme seg over å ha det vanskelig. Da har man rett på hjelp, og fortjener all den oppmerksomhet og støtte man har bruk for. 

Du forteller at du har tanker om selvmord. Det er bra at du forteller det, og jeg håper og tror at du også kan finne mot til å si det til noen voksne som kan hjelpe deg. Du skal ikke trenge å ha sånne tanker alene, og det er åpenhet vi vet hjelper best og er tryggest for unge som tenker at livet ikke er verdt å leve. Les mer her.

Det er nok mange som kjenner seg igjen i det med at de vanskelige tankene kommer når man skal sove. Da er man oftest alene, og tankene kan få fritt spillerom. Det er lurt om du nevner søvnproblemene til de du snakker med, slik at du kan få hjelp for det. Du finner også noen gode råd her og i artiklene under.

Mitt klare råd er at du må fortsette å snakke med de du har rundt deg, og som vil hjelpe deg. Hvis det skulle være slik at du ikke føler tillit til de som prøver å hjelpe deg, har du lov til å be om å få snakke med noen andre. Ikke gi opp. 

Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Ta vare på deg selv, og lykke til med livet og fremtiden.

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser