Hopp til hovedinnholdet

En kompis av meg har forandret seg veldig mye den siste tiden, hva skal jeg gjøre?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! En kompis av meg har forandret seg veldig mye idet siste, han har droppet ut av skolen 3vgs når det bare var 3mnd til sommerferien, han begynte å få dårligere karakterer så han droppet ut. Han kuttet kontakt med alle vennene sine, slo av telefonen sin helt, tok ikke samtaler, svarte ikke på meldinger og var ikke aktiv på sosiale medier på en veldig lang periode, kanskje noen måneder. Hvis noen banket på døra så ble han sta og lot ingen av vennene hans komme inn, når noen ringte han på hjemme telefon så latet han som om han sov, han ble bare borte bokstaveligtalt, han isolerte seg, han låste seg i rommet og gikk aldri ut. Etter ca 6mnd så begynte han å få kontakt med en kompis og litt senere begynte han å være på sosiale medier. Også var det en dag han ikke åpnet meldingen min og svarte meg heller ikke på sosiale medier på to dager også ringte jeg hjem til han så virket han så avslappet og trøtt, han hadde sove stemme og snakket ikke så mye og sa at han hadde en dårlig periode.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19 år.

Takk for at du kontakter ung.no og forteller om din opplevelse. Jeg vet ikke helt hva du ønsker hjelp til, men du opplever det som mange i din alder gjør, nemlig en venn sliter og en ønsker å hjelpe. Men det kan føles vanskelig når en ikke helt forstår hva som skjer.

Men det er jo litt framgang når han nå har fortalt deg at han har en dårlig periode, så det tyder nok på at han sliter med noe psykisk?

Men det er veldig viktig at både du og dine andre venner fortsetter å bry dere slik dere har gjort hele tiden fram til nå. Forsøk å ikke gi opp, selv om dere blir avviste og han tydelig viser at han ikke ønsker kontakt.

I tillegg kan det være lurt å snakke med noen voksne om dine bekymringer for din venn. Det er til god hjelp å få sortert litt tanker og få gode råd om hvordan en kan være en god venn til noen som sliter. Da kan helsesøster på helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med.

Det kan også være en ide å forsøke å komme i kontakt med foreldrene til gutten. De er nok bekymret på samme måte som deg, men det kan være godt for dem å vite at gutten har venner som ønsker å være der for ham. 

Ønsker du å snakke med noen og være anonym, kan du også kontakte mental helse hjelpetelefon 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser