Hopp til hovedinnholdet

Alle vennene mine er så tynne, men jeg er så stor.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en Jente på 13 år jeg er veldig feit alle vennene mine er så tynne men jeg er så stor jeg stoppet å spise og jeg trener jeg er fast spis og er raskest på laget jeg tar ofte paraset dår da tror jeg at jeg blir tynn.Vi har svømming og de ser så rart på meg.På skolen sier de ofte at jeg er tykk jeg veit d jeg blir mobbet av d!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som at du har det vanskelig nå. Det er ikke noe hyggelig å bli kalt tykk og mobbing er en alvorlig sak. Å få høre negative ord fra andre om seg selv kan føre til at man blir trist og lei seg og får litt dårligere selvfølelse. Jeg vil du skal vite at det fins hjelp å få slik at du kan få det bedre.

Ut ifra det du skriver høres det ut som at du har et anstrengt forhold til mat for tiden. Det er svært uheldig for kroppen din at du stopper å spise. Ved å hoppe over måltider, eller ikke spise noe i det hele tatt, stopper kroppens forbrenning litt opp slik at den holder på energien. Da forbrenner du mindre enn om du faktisk spiser regelmessige måltider. Små, hyppige måltider hver 3.time gjør at kroppens forbrenning holdes i gang og du føler deg bedre. Paracet er smertestillende som kan brukes når man har smerter, og man blir ikke tynn av å ta det. 

Ingen er like, og noen er slankere enn andre. Men du har like stor grunn til å være stolt av og sette pris på kroppen din som det de andre har. Tanker og følelser du har nå er vonde å bære på alene. De henger sammen og påvirker hvordan vi har det. Ofte kjenner mange ungdom på en lettelse når de prater med noen de stoler på om hvordan de egentlig har det. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen nå. Det finnes god hjelp for deg, men du må si ifra om hvordan du har det. Snakk gjerne med foreldrene dine, eller helsesøster, lærer eller en annen voksen du stoler på.

Det er viktig at skolen får vite om at du opplever å bli mobbet. Skolen har plikt til å ta tak i mobbing. Fortell læreren din eller rektor på skolen hvordan du har det og at du blir mobbet. Det er også lurt å snakke med foreldrene dine om dette slik at de vet hvordan du har det. De fleste foreldre er opptatt av at barna sine skal ha det bra, og gjør mye for å hjelpe. 

Jeg vil du skal vite at du er fin akkurat som du er! De som mobber gjør det for å hevde seg selv. Det har ikke noe med deg å gjøre. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser