Hopp til hovedinnholdet

Selvbilde og selvfølelse.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hva er egentlig likhetene mellom selvbilde og selvfølelse? jeg trenger ordentlig og grundig svar. Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Selvbilde og selvfølelse er begreper som ofte brukes om en annen, men det er allikevel en liten forskjell. Selvfølelsen  er det vi føler om oss selv. Det handler om å være bevisst egen identitet, har selvinnsikt, om egen verdi og like egne kvaliteter som gjør at det føles godt å være deg. 
Selvfølelse er å føle seg like verdifull som andre, slik at vi stoler på oss selv, sier hva vi mener. Også når andre mener noe annet. En god selvfølelse hjelper deg med å takle med og motgang, og til å tåle det når det stormer rundt deg og du ikke alltid har rett.
   
Selvbildet handler mer om det vi tenker om oss selv og det vi tror og vet om oss selv. Det utvikles gjennom hele oppveksten og påvirkes av de tilbakemeldingene vi får fra omgivelsene våre på væremåten vår. Gode tilbakemeldinger bidrar til et godt selvbilde, mens stadig kritikk medvirker til å gi et dårlig selvbilde. 
Eksempel på selvbilde kan være når du tenker ”jeg er smart, jeg er en snill person, jeg er flink på skolen, jeg er tålmodig, jeg får til det mest, jeg er en god venn" osv. Selvbildet kan være mer eller mindre stabilt avhengig av hva man opplever og måten man opplever ting på.

Du kan lese mer om dette i artikkelen nedenfor.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse