Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er usikker på om jeg har sosial angst eller om dette er normalt i blant.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hele livet mitt har jeg hvert sjenert, det tror jeg alle vet. Jeg overtenker og dagdrømmer en del. Jeg klarer ikke å gå frivillig til noen fremmede, og jeg rødmer hele tiden. Jeg får også fort skjelven stemme. Jeg skal konfirmere meg snart men jeg har mast meg til å få slippe feiringen etterpå. Jeg har funnet på unnskyldinger på å ikke gå hjem med vennene mine fordi jeg vet at jeg må gå litt alene med enten den "ene gutten" eller "den andre". En gang når jeg måtte det, latet jeg som jeg snakket i tlf. På en bursdag låste jeg meg inne på do og gråt for ingen grunn. Fikk panikk anfall når jeg skulle prøve ut sport en gang men jeg husker nesten ingen ting(2årsiden)og når jeg prøvde ut en annen stod jeg bakerst i et hjørne. Begynte nesten å gråte når en engelsk dame skulle finne riktig concealer til meg i butikken når jeg ikke ville. Men jeg er kjempe utadvendt med andre hvis jeg har én venn med meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14,


Takk for at du ville skrive inn til oss. Du lurer på om du kan ha sosial angst eller om det du opplever er normalt. Jeg kan ikke diagnostisere deg uten å snakket med deg i person, men skal forsøke å gi deg litt informasjon og råd om hva du kan tenke på framover.

Du forteller at du er sjenert, og det har du vært det hele barndommen. Nå opplever du å streve med rødming, gråt og skjelvende stemme. Du unngår også å være sosial på grunn av at du må forholde deg til andre mennesker på veien til venner eller må stå i sentrum av oppmerksomheten i din konfirmasjon. Du forteller også at du har hatt panikkanfall og kjent deg så presset at du nesten har begynt gråte i møte med andre. 

Det er en flytende overgang mellom det å være sjenert og det å kjenne seg hemmet av angst i sosiale settinger. Det er nettopp der hvor frykten for å bli kritisert av andre, eller frykten for å dumme seg ut, gjør hverdagen din vanskelig og reduserer livskvaliteten din, at vi kan begynne å snakke om en lidelse. Eksempler på redusert livskvalitet er for eksempel at man isolerer seg eller unngår å være sammen med andre i frykt for å bli kritisert eller latterliggjort.

Det er likevel viktig å vite at mange ungdommer kan kjenne ekstra på symptomer på sosial angst, da man i denne livsfasen har økt aktivitet i kjønnshormonene som gjør at man svetter og rødmer lettere enn tidligere. For noen blir disse reaksjonene bedre etterhvert som man blir eldre. Andre igjen forblir sjenerte, akkurat slik som at alle mennesker er ulike på ulikt vis. Jeg legger ved en artikkel som beskriver mer om det å være sjenert og det å ha sosial angst. Jeg tror du kan finne den artikkelen nyttig. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med en voksen du stoler på om hvordan du har det. Kanskje du kan begynne med å snakke med mamma eller pappa? De kjenner deg jo godt og kan være med på å støtte deg i dette. Du skriver også at du er utadvendt når du har med deg en venn, og det er jeg glad for å lese. Kanskje du også kan fortelle en av dine nære venner hvordan du strever, og så kan du få hjelp av vennen din til å utfordre deg i passe stor mengde når du er litt utfordrende sosiale settinger. Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller fastlegen din. De har mye erfaring med å lytte til ungdom som strever, og fastlegen din kan også hjelpe deg videre til psykolog derosm dere finner ut at dette blir riktig for deg. Kanskje en av foreldrene dine eller begge kan være med deg til fastlegen som støtte? Det fins mye god hjelp å få, og det er også mye god behandling for sosial angst dersom det er slik at du får denne diagnosen. 

Jeg håper du får god støtte og hjelp i tiden framover, og jeg ønsker deg all lykke til videre!

Med vennlig hilsen psykologen

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser