Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig kåt, hvordan slippe unna det? Og lurer noen ganger på hvorfor jeg lever...

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, De siste 1-2 måneder har jeg været veldig kått og noen gange tenke hvorfor jeg lever og om jeg bare skal henge meg selv. 1: Kått.. Jeg er kun 14 år uten Kjæreste og venner osv. Så jeg vet ikke hvordan jeg skal slippe unna det. (Jeg ornaerer nesten 2 gange hver dag)... 2: Jeg har begynt å tenke på hvorfor lever vi, hvorfor trenger jeg å leve? Jeg har begyntt og tenke mye på min fremtid og planlegge den med den går for langsom føler jeg. Er disse følelser kommet fordi Puberteten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Når man kommer i puberteten er det helt normalt å få seksuelle følelser og tanker. Selv om du er kåt og onanerer, er det ikke dermed sagt at du er klar for å ha sex ennå. Du skriver at du kun er 14, og uten kjæreste, og lurer dermed på hvordan du skal slippe unna kåtheten. 

Å være kåt er normalt, og ikke noe man slipper unna. I puberteten blir disse følelsene ekstra sterke på grunn av hormoner. Det er helt normalt å ikke ha kjæreste når man er 14 år, og det er ikke vanlig å begynne å ha sex med en annen når man er så ung. Gjennomsnittsalder for å ha sex for første gang er for gutter i Norge ca 18,5 år.

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Onani er en måte å utforske og skjemme bort sin egen kropp på, men kan også brukes til å utforske seksuelle følelser du har for andre.

Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Mens det også er noen som aldri onanerer.

Når du begynner å onanere så er det vanlig i starten at du ikke får sædutløsning selv om du får orgasme. Det skjer på grunn av at sædproduksjonen ikke er kommet i gang enda, men det kommer etter hvert.

De fleste finner sin egen måte å onanere på og det er bare fantasien som setter begrensning. Men det er to varianter som er mest vanlig: den ene er tørr, den andre med smøring.

Tørr: du legger en eller to fingre rundt penis like under hodet. Så beveger du hele forhuden opp og ned ved hvert tak. Fordi forhuden glir veldig lett over penishodet og den delen av skaftet den dekker, holder de fleste ganske hardt. Mye av den deilige følelsen kommer når fingrene stryker over strengen (frenulum) under penishodet.

Smøring: du smører inn penis med krem (uten parfyme), litt olje eller glidemiddel og onaneringen vil føles mer som et samleie. Når du har smurt, er det vanligst å legge hele hånden rundt penis. Smøringen gjør det mulig for hånden å gli over skaftet og penishodet. Noen gutter liker å dra forhuden tilbake når de gjør dette.

Det er også mulig å holde rundt penisroten og/eller kose med testiklene samtidig som du onanerer. Noen liker å holde og kose med den ene hånden mens de onanerer med den andre.

For flere onanitips kan du google "onanitips for gutter" da vil du få ideer til hvordan du kan variere onanien.

Like viktig som å være fysisk utviklet før man har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når det fysiske og mentale er på plass og du har funnet en du er trygg på, at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

Når det gjelder meningen med livet er det et spørsmål som ofte kommer opp i puberteten. 

Det høres vondt ut. Vondt og kanskje også ensomt. Det er vanlig å tenke sånn, veldig mange mennesker (kanskje de fleste) en eller flere ganger i livet tenker på muligheten av ikke å leve, muligheten av å dø ved selvmord. Disse tankene kommer ofte sammen med følelser av meningsløshet - hva er vitsen, og uløste spørsmål som hva er vi her for, hva skal jeg gjøre og være. Det er viktige spørsmål, viktige tanker! På en måte er det viktig for å leve meningsfulle liv at vi tenker gjennom disse tingene. Da er det godt og vekstfremmende, selv om det også er vondt. På den andre siden kan disse spørsmålene oppta oss så mye at det blir liten plass til andre ting i livet. Da er det på sin plass å søke hjelp.

Mitt råd til deg er å snakke med noen du kjenner og stoler på om dette du har begynt å tenke på. Det kan være foreldrene dine eller en annen voksen. Det kan være at det hjelper i seg selv, det at du deler disse tankene. Hvis ikke, kan foreldrene dine eller den du velger å snakke med hjelpe deg til en hjelper der du bor. Kanskje helsesøster på skolen, kanskje en på familiesenteret eller i helsetjenesten.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Hvis tankene dine på å dø og ta livet ditt går over fra å være vonde, men også litt abstrakte tanker til å bli noe du begynner å planlegge helt konkret, skal du og foreldrene dine ta kontakt med lege med en gang.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Å ikke ha kjæreste

ikke kjæreste (colourbox.com)

For mange er det rett og slett ikke rett å ha kjæreste. Kanskje er det bare ikke rett tidspunkt, kanskje har man ikke tid, eller kanskje man bare liker friheten med å være singel!?

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser