Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.

Jeg har bare lyst til å være alene uten å engste meg over å miste venner, og med venner uten et konstant behov for godkjennelse.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg har hele livet vært en veldig sosial person, men med behov for godkjennelse fra andre hele tiden. I lengden blir det utrolig slitsomt å føle presset med å bli likt godt av alle sammen. Jeg blir utrolig lett såret og sjalu dersom folk finner på noe uten meg, egentlig helt uten grunn fordi det kan være snakk om noe så lite som at de gikk en tur. Samtidig som jeg har dette behovet for å ALLTID bli inkludert, er jeg veldig glad i å være alene, og trives godt i eget selskap. Det som er problemet, er at jeg aldri klarer å slappe av, jeg stresser konstant, og uten å være bevisst på det kan jeg sitte å tenke på at jeg mister venner om jeg ikke blir med de andre hvis de skal noe. Jeg har rett og slett angst for å ikke bli godtatt, likt og inkludert av alle sammen, og jeg har prøvd å endre måten jeg tenker på i flere år, helt siden jeg startet å tenke sånn. Jeg har bare lyst til å være alene uten å engste meg over å miste venner, og med venner uten et konstant behov for godkjennelse..

Besvart 13.08.2017 00:34
 

Svar
Hei jente 18,

Takk for at du ville skrive inn til oss.

Du skriver fordi du sliten og lei av å være stresset over tanken om å kunne miste venner og ikke bli godtatt som den du er. Du skriver at du har forsøkt å endre på måten du tenker på uten at du føler at dette har hjulpet. 

Det å kjenne et behov for anerkjennelse er noe mange unge kan kjenne seg igjen i. Det er slik at vi mennesker utvikler oss i samspill med andre mennesker, og bekreftelse og anerkjennelse er med på å bygge en god selvfølelse og selvtillit. Det er helt normalt å kjenne på disse tingene. Samtidig så kan det kjennes overveldende og angstfylt når det å kjenne seg avhengig av å bli likt og godtatt av alle tar over tankene dine. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen av vennene dine om hvordan du har det. Ved å snakke om dette med noen du har tillit til, så får du andre innspill på disse tankene. Sånne tanker som du strever med har en tendens til å bygge seg opp og bli veldig store dersom de ikke får noen andre innspill. Jeg er sikker på at vennene dine liker deg, selv om de noen ganger går tur uten deg. Be om støtte fra vennene dine rundt dette, og snakk gjerne med de flere ganger om hvordan du har det. Bygg videre på disse samtalene, og se om dette kan få deg til å stresse mindre med disse tankene om anerkjennelse. Du begynner deg allerede der hvor du har begynt å tenke at deler av deg vil noe annet enn å ha det slik du har det nå, og at ønsker å Det er en god start. Kanskje ved å få støtte fra de rundt deg klarer du å stole mer på den delen av deg som trives godt i eget selskap. 

Jeg legger ved noen artikler om selvtillit, selvfølelse og om psykologisk førstehjelp som jeg anbefaler deg å lese. 

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen, eventuelt helsestasjon for ungdom. De har god erfaring med å lytte til ungdom som strever.

Jeg håper at du syntes dette var nyttig å lese. Jeg ønsker deg lykke til videre!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser