Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg sliter med ensomhet og har sosial angst. Jeg liker å være for meg selv og spille. Jeg syntes det er veldig vanskelig å snakke med andre. Jeg bestemte meg for å kjøpe hasj bare for å prøve

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med ensomhet og har sosial angst. Jeg liker å være for meg selv og spille. Jeg begynte å spille for et par år siden og har bare gått opp i vekt siden da. Når jeg begynte på ungdomsskolen, mistet jeg alle vennene mine fra barneskolen. Jeg er aldri ute med andre mennesker og har kun noen få "spillvenner", som jeg ikke møter på fritiden. Jeg syntes det er veldig vanskelig å snakke med andre. Jeg bestemte meg for å kjøpe hasj bare for å prøve. Jeg endte opp med å like det, ettersom at jeg fikk litt fred i hodet og sjel. Jeg har nå røyket nesten daglig i 2 måneder. I morgen begynner jeg på vgs, utrolig redd, men håper det er lettere nå som jeg skal gå yrkesfag og møte andre med samme interesser. Jeg har lyst til å komme i kontakt med andre mennesker, kanskje for en gang skyld bli invitert til en fest eller kanskje bare en film. Nå bruker jeg hasj som hjelpemiddel gjennom hverdagen, men ønsker å bytte det ut med en venn eller to. Kan ikke huske sist jeg var sammen med en venn

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Det er mange unge som er spente på den nye starten på videregående skole, og mange som deg, kan føle på ensomhet og redsel for at en ikke skal lykkes sosialt. Samtidig er det bra at du skal begynne på et fag som du liker og som du har felles med mange andre. Det er et godt utgangspunkt for vennskap.

Og det er veldig bra at du selv tenker det er bedre å ha venner og være sosial enn å sitte hjemme på rommet. Det er jo en del ungdom i din alder som prøver hasj. Og jeg kan forstå at du fortsetter med dette rusmidlet om du opplever at det hjelper deg. Samtidig er dette en kortvarig løsning som gir desto større vansker på sikt og det er vel kanskje det du innser? Derfor er det bra at du ønsker hjelp for å finne en annen måte å få hjelp på.

For det er viktig å tenke på at de aller fleste ungdommer bruker ikke hasj. Og dersom du ønsker å komme i kontakt med andre, er det nok flere å velge mellom dersom du ikke bruker hasj. Det er faktisk veldig få på din alder som bruker hasj.

Det er mange gode grunner til å ikke bruke hasj og det kan det være lurt å tenke på når du skal motivere deg for å slutte med hasj. Her er noen

- det koster penger. De pengene sparer du om du ikke bruker hasj, og du kan bruke dem på noe annet.

- det er ikke så veldig sunt. Bruker du hasj nesten daglig, kan du raskt risikere å bli avhengig av det. Risikoen for å bli avhengig er større for deg enn for en som er godt voksen.

- hasj er ulovlig og dersom du blir tatt for det, kan det få en del konsekvenser for deg i ganske lang tid fremover. Det er en del jobber du ikke kan ha, det kan bli problem å reise til visse land osv.

- du som er 16 har sikkert lyst til å begynne å øvelseskjøre om ikke så lenge. Dersom du bruker hasj, har du ikke lov til det. Du har heller ikke lov til å ta lappen på hverken bil eller andre kjøretøy. Det er fordi du ikke fyller helsekravene til førerkort.

- i jobbsammenheng kan det også skape problemer for deg å bruke hasj (eller andre rusmidler). Hvis jobben innebærer å bruke maskiner eller kjøretøy, kan det for eksempel bli problemer med kjøretillatelse.

- hasj kan i lengden forverre både angst og ensomhet, særlig dersom du bruker det ofte og alene.

Se på vår app med masse tips og oppmuntring for deg til å endre på/slutte med hasj!

Vi håper du finner noen med felles interesser på ny skole. Det er ofte en god ting å starte på en skole der du ikke kjenner alle. Selv om det kan være skummelt, ligger det også en del muligheter der når det er flere du ikke har møtt før.

Vi har laget en artikkel om vennskap her, som jeg anbefaler deg å lese. I tillegg anbefaler jeg deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg litt på vei. Det kan være litt tungt å komme i gang når du har vært uten venner i lang tid og det hjelper å snakke med noen.

Derfor anbefaler jeg deg å ta en prat med kontaktlæreren din, eller helsesøster på skolen. Her kan du få råd og hjelp til hva du kan gjøre for å få det bedre. Du kan også ta kontakt med fastlegen din, sammen kan dere finne ut om du trenger profesjonell hjelp i en periode.

Lykke til 

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser