Hopp til hovedinnholdet

Lei av å føle meg dum, ensom, selvsentrert og fjern

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er lei av å føle meg dum, ensom, selvsentrert og fjern. Jeg er lei av å tenke på mine problemer hele tiden i livet. Jeg hater å være selvsentrert. Jeg hater å være negativ. Jeg hater å hate.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du kjenner på vanskelige følelser og tenker negative tanker om deg selv og livet. Dette krever sikkert mye energi av deg. 

Hva er det som gir deg energi og overskudd i hverdagen? Hva kjennetegner situasjoner og dager hvor du kjenner at du har det bra og tenker positive tanker? Har du vært hos legen din? Det kan være lurt å be om en helsesjekk hos fastlegen når man har det vondt og vanskelig. Noen ganger handler slike tilstander om sykdom, eller mangeltilstander i kroppen. Vitaminmangel for eksempel. 

Det er viktig at du tar godt vare på deg selv. Klarer du det selv eller trenger du hjelp til å ta bedre vare på deg selv?

  • God og nok søvn
  • Spise variert og regelmessig sunn mat
  • Være ute daglig
  • Holde deg i god fysisk form
  • Være sammen med andre
  • Gjør noe du liker og som du føler at du får til

At du stiller spørsmål er et godt utgangspunkt til å finne mer ut av hva som skjer inni deg, og mellom deg og andre. Det kan hjelpe at du tenker over hvilke følelser du kjenner på, hvilke tanker som forteller deg at du ikke har det greit og hvilke tanker som kan hjelpe når du ikke har det greit. 

Begynn med en følelse du vet du kjenner på innimellom. For eksempel sint, trist, sur, sjalu, irritert eller redd. Du kan prøve å tenke over hvor i kroppen du kjenner følelsen. Så kan du prøv å tenke over hvilke situasjoner, og i hvor stor grad du kjenner på følelsen, for eksempel hjemme, på skolen og når du er sammen med venner. Bruk en skala fra 1 til 10, hvor 1 betyr at du ikke kjenner på den følelsen og 10 betyr at du kjenner veldig mye på den følelsen. På denne måten kan du bli mer bevisst på følelsene dine og legge merke til at de ofte endrer seg i styrke: Du kan være litt glad, ganske glad, enda mer glad og kjempe eller superglad. Hvis du for eksempel har opplevd noe trist, kan du oppleve at etter som tiden går, avtar tristheten.

Følelser og tanker henger sammen. Det er tankene som styrer hva vi velger å gjøre. Det kan også hjelpe å lære seg metoden psykologisk førstehjelp. Mange helsesøstre kan denne metoden, så du kan gjerne be om hjelp til å øve litt sammen med helsesøster. 

Hvordan du reagerer følelsesmessig påvirkes av hvordan du tolker situasjonen. Følelsene kan hjelpe deg til å handle lurt og raskt i en situasjon. De kan for eksempel hjelpe deg til å være omsorgsfull mot andre som ikke ser ut til å ha det bra. Men noen ganger kan følelsene lure deg. Du kan føle deg dum selv om du ikke er det. Du kan bli redd selv om situasjonen ikke er farlig. Du kan bli sint uten at noen har gjort deg urett. Derfor er det ikke alltid så lurt å stole blindt på følelsene, men sjekke ut om det virkelig er grunnlag for dem. Ved å være bevist hva du føler og i hvilken situasjon følelsene kommer, har du bedre mulighet til å gjøre noen forandringer så det blir bedre. Du skriver om hvilke tanker du ikke vil ha. Hva slags tanker vil du ha?

Mange har opplevd å føle seg dum hvis de sier noe feil som mange hører på, men de er jo ikke dum av den grunn. Alle gjør feil innimellom, vi er bare mennesker som skal lære av våre erfaringer. Hvis vi ikke trår feil, kommer vi heller ikke videre. Så du skal ikke være så redd for å gjøre noe feil eller komme i en vanskelig situasjon, - det er læring hele tiden. Ha du lært noe av å føle deg dum, selvsentrert og fjern?

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser