Hopp til hovedinnholdet

jeg blir lei meg av alt. Føler at alle hater meg og føler at jeg ikke er verdt noe som helst. Føler at eneste utvei er selvmord, tenker på det hver dag. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg blir lei meg av alt. Jeg kan bare helt plutselig begynne å skrike, men prøver å holde meg når jeg er blant andre mennesker. Jeg får ingenting til verken på skolen eller ellers. Har ikke nokka godt bånd med familien min, og sliter veldig mye ellers. Når jeg er hjemme kan jeg bare bryte ut i tårer og vil bare dø. Føler at alle hater meg og føler at jeg ikke er verdt noe som helst. Kan ikke prate med noen siden jeg ikke har noen n

ær meg (utenom kjæreste), han vil meg ingenting vondt, men jeg får alt til å føles ut som at alle vil meg vondt. Hva kan jeg gjøre? Jeg gikk til helsesøster før, men klarte aldri å si ut alt som foregikk. Vil heller ikke prate med lege, med tanke på at jeg syns ting blir fort kleint. Føler at eneste utvei er selvmord, tenker på det hver dag. Er det noen vei for at jeg kan snakke med noen anonymt, helst ikke på tlf (hvor jeg vil bli for fort lei meg og bryte ut i tårer). Jeg sliter også veldig mye sosialt, har en ordentlig venn (kjæresten)- min eneste venn

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du skriver til oss. Det høres ut som om du har det vanskelig nå, og det er leit å lese. Du forteller at du kjenner deg ensom, og foruten kjæresten din opplever du ikke ha å snakke med hverken av venner eller familie. Du skriver at du kjenner deg verdiløs og at du ikke får til noen ting, og du har nå begynt å tenke på selvmord hver dag. Når man har det vondt, så kan det være vanskelig å ha tro på at livet kan bli bedre. 

Du forteller at du tidligere har gått til helsesøster, men at du ikke klarte å åpen deg helt i samtaler med denne. Du ønsker heller ikke ta kontakt med lege, da du kjenner at dette blir for kleint. Du har lyst til å snakke med noen anonymt, og helst ikke på telefonen. Jeg synes det er fint å lese at du har et ønske om å få det bedre. Du er verdt å få det bedre, jente 15. Det at du har dette ønske, er en god start på å få det nettopp bedre med seg selv. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Vi på ung.no vet at det å snakke med noen hjelper. Det er viktig å få andres innspill på egne tanker, og å få støtte når man har det vondt. Du skal vite at både lege og helsesøster er profesjonelle og har lang erfaring med å lytte til unge som strever. Det er mange unge som har det vondt som deg, og det er ingen skam i dette. Skam gjør det vanskelig å snakke om ting, men skammen blir mindre når man snakker om den og om hva man strever med. Du skal ikke være skamfull over å snakke med fastlegen din, jeg er sikker på at du vil bli tatt på alvor. Det kan være at du og legen finner ut av at du kan henvises psykolog på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Her kan du snakke med helsesøster, psykolog eller lege. 

Dersom du synes det er vanskelig å snakke med helsesøster eller fastlege, så kan du kanskje vise det du har skrevet til oss? Jeg synes du forklarer godt det du strever med. Du kan bruke det du har skrevet som et utgangspunkt for en samtale. Du kan også ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Jeg legger ved noen artikler om depresjon, negativ tenkning og psykologisk førstehjelp som jeg tror du kan ha nytte av å lese. Jeg synes også at du skal se denne videoen om depresjon og selvmordstanker.

Jeg håper du velger å snakke med noen om at du ikke har det bra nå. Lykke til videre.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser