Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, depresjon, spiseforstyrrelser, selvskading og selvmordstanker.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeh slet før med depresjon, angst og spiseforstyrrelse. Angst har jeg fortsatt, mens spiseforstyrrelsen er ganske borte og har ikke følt meg spesielt deprimert, før nå. De siste ukene har ting gått nedover. Jeg gråt da jeg veide meg en dag og kasta lunsjen to dager, men så spiste jeg bra etter det. Jeg har angst enda, derfor trodde jeg det var angst anfall jeg hadde da jeg plutselig måtte ut av klassen og inn på do fordi jeg ble engstelig. Jeg gikk ut kanskje 3 ganger og de to siste gråt jeg. For 2 dager siden ble det ordentlig ille. Jeg følte meg plutselig veldig deprimert og kuttet meg to ganger, hadde også prøvd å drukne meg selv når vi hadde svømming. Jeg har fått selvmordstanker og er veldig deprimert. Jeg kjenner igjen den følelsen jeg hadde før. Jeg kuttet meg i dag også. Jeg har det så vondt, men er så sliten av å prate om det mentale. Det er noe mor og far alltid snakker om, så har ikke sakt det. Hva skal jeg gjøre? Jeg er så sliten. Vil jeg bli lagt inn om jeg sier det?! Råd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er helt enig med deg i at du trenger hjelp for det du sliter med av angst, depresjon, spiseforstyrrelser, selvskading og selvmordstanker. Det er derfor akkurat det jeg håper og anbefaler at du gjør - skaffer deg noen å snakke med om det du sliter med. Dersom du gjør det vil du få hjelp slik at du på sikt får det mye bedre med deg selv. Det jeg håper og anbefaler at du gjør er at du snakker med helsesøster på skolen der du går om det du sliter med.

Når du er sliten av å snakke om det du sliter med (siden du har snakket mye med dine foreldre om det) så anbefaler jeg deg å vise helsesøster på skolen din det du har skrevet her til oss i UNG.no. Dersom du gjør vil helsesøster forstå hva det er du sliter med og vil kunne hjelpe deg slik at du får det mye bedre med deg selv.

Ikke gå alene med alt det du sliter med! Snakk med helsesøster på skolen der du går og vi helsesøster det du har skrevet her til oss i UNG.no.

En innleggelse kan kanskje være noe som er aktuelt etter hvert. Men dette er noe som du og helsesøster sammen kan finne ut av. Det viktigste er i hvert fall at du får hjelp og så får du og den du snakker med sammen finne ut av hva som beste hjelper deg slik at du på sikt kan får det bedre med deg selv.

Jeg legger ved en del artikler til deg som jeg tror du kan ha veldig god nytte av å kikke litt på.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser