Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om jeg har sosial angst eller bare er sjenert?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som er veldig sjenert. Jeg syntes det for eksempel er ekstremt ubehagelig og bestille ting på resturant, og snakke med folk i butikken for å spørre om hjelp og sånt. Jeg føler meg heller ikke komfortabel med å prate i telefonen. Når jeg går ute, og jeg ser noen som kommer mot meg eller noen jeg må gå forbi, prøver jeg helst å finne en annen vei for å slippe og gå forbi eller eventuelt hilse på personen hvis jeg kjenner hun/han ( gjerder ikke mine nærmeste venner/familie). Jeg sliter også med å få nye venner fordi jeg er dårlig på å ta kontakt med andre og starte samtaler. Alt dette har pågått siden jeg var liten. Er dette sosialangst, eller er jeg bare sjenert?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så bra at du søker råd når det er vanskelig for deg å ta kontakt med andre mennesker.

Det er en trenings-sak å bli trygg på å ta kontakt med mennesker man ikke kjenner. Men noen mennesker er mer reservert i kontakt med andre. Det er vanskelig å svare på om du har angst når jeg ikke vet mer om deg enn det du skriver her. Hva skjer med deg når det blir vanskelig i kontakt med andre? Får du mye kroppslige reaksjoner? Du beskriver at du prøver å unngå situasjoner som du er redd blir vanskelig. Det kan være tegn på at problemet er så stort at man kan kalle det angst. 

Men det kan være du "bare" er sjenert og at dette ordner seg av seg selv etterhvert. Prøv å utfordre deg selv. Smil til andre, se dem i øynene og si hei. Svar når andre tar kontakt med deg. Etterhvert som du øver vil du legge merke til at det går lettere og lettere. Hvis det er vanskelig for deg å øve på og bli modigere på å ta kontakt med andre, kan du søke hjelp hos helsesøster eller sosialrådgiver på skolen. Eller kanskje du kan spørre noen voksne hjemme om du kan få hjelp til å finne mer ut av hva som kan hjelpe?Du er ikke alene om å være sjenert. Det er helt greit at du er stille og innadvendt. Mange mennesker trives godt sammen med andre som er stille og bruker litt tid på å bli kjent. Men hvis måten du er på hindrer deg i noe du vil gjøre, så bør du jobbe med å bli tryggere i det å ta kontakt med andre. 

 

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta initiativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Se tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser