SVAR
Besvart 02.11.2017 10:38:20
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Tusen takk for at du skriver til oss, jente 17 år!
Det høres ut som at du har det vanskelig nå. Du har mange tunge tanker om livet og døden i tillegg til at følelsene dine svinger veldig.
Det er ikke så rart at du er engstelig og redd for å miste noen du er glad i når du har opplevd å miste noen i familien. Det er naturlig å tenke mer på det når man har opplevd det. Men det skal ikke bli så vanskelige og tunge tanker at du tenker på det hele tiden og er redd for å dø selv.
Når man mister noen man er glad i er det naturlig å være lei seg. Det er ingen som kan si noe om hvordan akkurat du skal sørge, og hvor lenge du skal føle sorg. Det er veldig individuelt.
Det er mange som opplever at det er om kvelden, når man skal legge seg, at de vonde tankene kommer. Det er på denne tiden man begynner å gruble på ting som gjør at man ikke får sove. Det er mye lettere å la tanker slippe til når vi ikke gjør noe. Så når vi ligger i sengen og ikke gjør noe kommer tankene snikende.
Du skriver at du egentlig kunne tenke deg å snakke med noen, og det tror jeg er veldig lurt. Det å sette ord på tankene og følelsene til noen er ofte veldig godt. Det gjør at du kan rydde litt i tankekaoset og se på det litt fra utsiden. Helsesøster kan være en god samtalepartner. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som opplever vanskelige tanker og følelser, og kan lære deg måter å håndtere det på slik at du kan få det bedre.
Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor.
Jeg håper dette var til hjelp for deg!
Vennlig hilsen helsesøster
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.
Les mer