Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg lage en anonym instagram konto om problemene mine? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no, Jeg er en jente på 14 år som sliter veldig mye med depresjoner,selvskading,tanker osv osv I det siste har jeg tenkt på å skrive en bok om livet mitt som depresjonist. Så det begynte jeg på. Men nå har jeg en tanke om å starte en anonym instagram konto som handler om problemene mine. Det blir liksom en måte å få det ut på uten at folk vet hvem jeg er. Men er det lurt å gjøre det? Trenger svar<3 Hilsen jente 14år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for at du skriver inn til oss på ung.no. Du spør om råd på om du burde åpne en anonym Instagram-konto for å fortelle om problemene dine. Du har startet på en bok men har i den sammenheng kommet inn på at du kanskje heller kunne tenkt deg å skrive på Instagram. Jeg kan nok ikke svare deg helt konkret på dette fordi her finnes det nok ikke et helt klart svar, men jeg kan dele noen av mine tanker om dette med deg.

Du skriver at det å skrive er en måte å "få ut" det du tenker på. Akkurat dette med å skrive ned tanker og følelser støtter jeg deg i. Mange kan kjenne at det er godt å få "plassert" tankene sine et sted og at det føles bedre etterpå dersom man har skrevet det ned. Andre bruker også for eksempel tegninger eller andre illustrasjoner for å få gi uttrykk for hva de tenker og føler.

Det jeg imidlertid hadde tenkt godt igjennom når det gjelder å legge ut en Instagram-profil er følgende:

1) Selv om du er anonym, så tror jeg det likevel kunne vært sårende dersom noen hadde skrevet noe stygt på profilen som du har laget. Ved å legge ut noe offentlig så vet man aldri hvem som svarer på det som er lagt ut. Hvordan hadde det vært for deg dersom du åpnet en slik Instagram-profil der du la ut dine innerste tanker, følelser og problemer og så hadde noen for eksempel kommentert noe sårende på dette? Selv om du er anonym så tror jeg det kunne vært vondt å få slike kommentarer. 

2) En profil som har tema som depresjon og selvskading tror jeg lett kan trekke til seg andre som også sliter og har lignende problematikk. Andre som sliter kan kanskje kjenne seg igjen i det du skriver og kanskje blir du da kontaktet av andre som for eksempel søker råd fra deg eller lignende. Hvordan hadde det vært å måtte forholde seg til å hjelpe andre samtidig som du sliter selv? Jeg tror også dette kunne vært noe som hadde gjort det litt vanskelig å drive en slik anonym Instagram-konto. 

Mitt råd hadde vært å skrive ned tankene dine slik som du allerede gjør. Du kan skrive dem som en bok dersom du vil det. Men kanskje først og fremst for deg selv i første omgang? 

Det jeg imidlertid vil råde deg til er noen du kan dele tankene dine med uten å måtte legge det ut på internett. Dersom du ikke allerede har noen å prate med vil jeg råde deg til å oppsøke Helsesøster på skolen din. Hun er vant til å snakke med andre på din alder om lignende problematikk. Her kan du få gode råd, og du "får ut" det du tenker på slik som du hadde lyst til. Helsesøster kan også hjelpe deg videre dersom dere sammen finner ut at du for eksempel hadde hatt behov for å snakke med en psykolog om hvordan du har det. Det er gratis å gå til helsesøster og det er gyldig fravær fra skole. 

Håper svaret mitt var til hjelp for deg. Jeg legger ved noen artikler til deg som kanskje kan være nyttige som handler både om selvskading, depresjon og det å dele på internett. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Pass på hva du deler på nettet

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Vi er mer personlig og åpne på nettet enn noen ganger før. Husk på at det du deler kan slå tilbake på deg senere.

Av: Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser