SVAR
Besvart 06.03.2018 11:22:46
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei gutt (17)
Takk for at du skriver til ung.no.
Det er veldig bra at du ønsker hjelp når du sliter med depresjon og selvskading. Det er ikke lett å håndtere helt alene og du trenger hjelp.
Du er over 16 år og derfor helserettslig myndig. Det betyr at du bestemmer over din egen helse.
Helsepersonell har taushetplikt. Fordi du er over 16 år, betyr det at helsesøster, psykolog eller lege ikke kan informere dine foreldre uten din tillatelse.
Si gjerne i fra til helsesøster med en gang at du ikke ønsker å involvere foreldrene dine med det første.
Det kan være en veldig god støtte i foreldrene og hvis man sliter med depresjon og selvskading, eller andre ting, er det ofte lurt å involvere foreldrene etter hvert. Det har vi god erfaring på. Men vi snakker IKKE med foreldrene uten din tillatelse.
Det finnet et unntak:
Unntaket fra taushetsplikten, er hvis det er åpenbar fare for deg selv eller andre. Helsepersonell kan da komme i en situasjon der de, i følge loven, må gi ut informasjon for å kunne beskytte ditt og andres liv og helse. Eksempel på dette kan være ved selvmordsfare, fare for at en vil skade andre eller bruk av ulovlige rusmidler.
Helsesøster, psykologer og leger som har kontakt med ungdom mellom 16 og 18 år kan bli pliktige til å informere foreldre dersom det foreligger alvorlig bekymring for at ungdommen ikke kan ta vare på seg selv.
Dette skjer ikke så ofte, og det er ganske alvorlig når det skjer. Hvis noen er så alvorlig syke og helsesøster må informere foreldrene, eller annet helsepersonell, så vil også helsesøster (i de fleste tilfeller) snakke med ungdommen først og forklare hvorfor det er viktig å informere andre.
Jeg håper du tar kontakt med helsesøster og får hjelp. Hun kan også inforermere deg mer om sin rolle og hva hun kan hjelpe deg med. Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese.
Lykke til og ta godt vare på deg selv! Du er verdifull!
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.
Les mer
attach_file
Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.
Les mer
attach_file
Livet kan være skikkelig dritt av og til. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.
Les mer
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.
Les mer
attach_file
Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.
Les mer