Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg tar på men en slags maske hver eneste dag... jeg blir veldig sliten av det og orker det ikke mer. Men med en gang jeg ikke er like smilende og hoppende glad som jeg later som hver dag spør alle om hva det er, eller hva som har skjedd og det gjør det bare verre. Jeg orker ikke det maset

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg føler jeg tar på men en slags maske hver eneste dag... jeg blir veldig sliten av det og orker det ikke mer. Men med en gang jeg ikke er like smilende og hoppende glad som jeg later som hver dag spør alle om hva det er, eller hva som har skjedd og det gjør det bare verre. Jeg orker ikke det maset. Alle spør om og om igjenn og sier at jeg holder masse ting hemmelig og at jeg ikke vil si ting til de men, jeg bare orker ikke forklare samme tingen tusen ganger + at de ikke forstår, det er sånn med alle vennene mine uten om to...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til oss i ung.no!

Å være seg selv er ikke enkelt. Og du trenger absolutt ikke å forklare for andre hvorfor du er slik som du er i humøret. Du sier du  føler du tar på deg en maske og når du ikke er like sprudlende og glad kommer det spørsmål om hva det er.  Alle vet jo at alle har sine dager hvor en er mindre ovenpå, trist, lei seg, sint osv.

Jeg tenker du heller skal prøve å slippe den masken du tar på deg og heller prøve å være den du er og slik det er naturlig for deg å være. I lengden er det slitsomt å late som du er hoppende glad når du ikke er det, og du blir kanskje også mer "ekte" for de andre om du tør vise fram dine virkelige sider. Det vil sikkert gjøre at både du og de du er sammen med slapper bedre av også.

Pubertetsalderen er også en alder hvor du skal finne din identitet og det er ikke helt lett å kjenne seg selv alltid heller. Det er helt i orden å bruke tid på denne prosessen og kjenn på hva det er som er naturlig for deg og hva som er deg egentlig!

Det kan også hjelpe deg å snakke med noen  voksne,-for eksempel helsesøster på skolen din. Helsesøster er vant med å snakke med ungdommer  og hun har i tillegg taushetsplikt. Jeg legger også ved noe artikler det kan være av nytte å lese.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser