SVAR
Besvart 16.03.2018 16:00:00
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, jente 15 år!
Så fint at du skriver til ung.no for å få råd nå som du forteller at du sliter med både angst og depresjon. Det høres ut som du allerede har tanker hva det er som skjer med deg siden du nevner både depresjon og angst.
Du skriver ikke noe om du er i kontakt med noen som hjelper deg med dette for øyeblikket. Dersom du ikke er det så vil jeg råde deg til å oppsøke noen som du kan snakke med. Velg det som du synes passer best for deg:
1) Helsesøster på skolen. Les mer på denne linken
2) Helsestasjon for ungdom. Les mer på denne linken
3) Fastlegen for eventuell henvisning til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk senter). Les mer her.
Det høres ut som du har kommet inn i en vond sirkel som du nå synes er vanskelig å komme deg ut av selv siden du skriver til oss og forteller at du trenger hjelp. Det å oppsøke noen du kan snakke med er derfor mitt vikigste råd til deg. Jeg ønsker også å skrive litt om det du sier at du opplever som kanskje kan være nyttig for deg.
Angående depresjon
Det å være deprimert innebærer ofte noen av de symptomene du forteller at du kjenner på. Det er vanlig å ha tunge/vanskelige tanker for fremtiden som du nevner. Du skriver også at du føler deg trett og at du ikke orker å gjøre noe og dermed bare ser på TV. For å hjelpe deg selv litt "i gang" så kan det være nyttig å vite at dersom man er inne i en depresjon så blir det viktig å følge en plan heller enn følelsen for en periode. Følelsen forteller deg nå at du er sliten og ikke orker noe, mens det du kanskje har godt av er å komme deg litt ut. Det blir vanskeligere å sitte med vonde følelser og tanker alene. Det kan være nyttig for mange å skrive ned en helt enkel plan for det de skal gjøre for den kommende uken når man har det vanskelig. Det kan være enkle ting som "Mandag: Gå en tur på 20 minutter", "tirsdag: handle middag" osv. Så når du kjenner på at du ikke orker så følger du heller planen enn følelsen. Det er viktig at du ikke skriver for mye i planen slik at det blir overveldende. Pass også på å få i deg nok mat, helst fem måltider om dagen slik at du ikke blir ekstra slapp pga. du ikke har spist.
Angående angst
Du forteller at du er engstelig i klasserommet og at du kjenner spesielt på dette opp mot tentamen. Du er redd for å sitte inne i klasserommet og du forteller at du har irritabel tarm (IBS) og angst for å sitte stille i klasserommet. Du har også opplevd en episode der du følte deg kvalm og innesperret og det føltes som om du skulle dø. Det han hende at dette du opplevde var det vi kaller et panikkanfall, og det kan du lese mer om i linken jeg legger ved til deg. Husk at dette ikke er farlig selv om det er veldig ubehagelig. Det er ikke mulig å dø av panikkanfall eller på annen måte bli skadet av det. Det er bare veldig ubehagelig.
Oppsummert så vil jeg råde deg til å oppsøke noen som kan hjelpe deg med det du nå opplever. Du skal ikke trenge å ha det slik over tid og det finnes masse god hjelp å få for både angst, depresjon og også kombinasjonen av disse tilstandende som ofte fører til vonde sirkler som det høres ut som om du er inne i nå.
Mange gode ønsker fra meg, jeg håper du får det bedre snart.
Med vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Allergi eller senebetennelse i armen? Behov for bestemte hjelpemidler for å gjennomføre eksamen? Skolen plikter å hjelpe deg med tilrettelegging på prøver og eksamen.
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Alle kan oppleve panikkanfall. Det er veldig ubehagelig, men ikke farlig. Det er allikevel lurt å søke hjelp om du føler at panikkanfallene styrer livet ditt.
Les mer