Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig mye på skolen på grunn av: deprisjon, selvskading, selvmordstanker, angst, sosial angst, tvangstanker og dårlig selvtillit.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig mye på skolen på grunn av: deprisjon, selvskading, selvmordstanker, angst, sosial angst, tvangstanker og dårlig selvtillit. Jeg ligger annt i å stryke i ett fag på grunn av fraværsgrensen. Jeg får hjelp på skolen. Jeg har vært inne i barnevernstjenesten, bup, ppt og helsesøster, men ingenting hjelper. Mamma overreagere hver gang jeg prøver å snakke med henne. Jeg lurer på om det går at å spørre om å bli innlagt på UPS. Men jeg vet ikke hvordan eller hvem jeg skal snakke om det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt på 18 år!

Takk for spørsmålet ditt til ung.no. Du forteller om sammensatte plager der du opplever depresjon, selvskading, selvmordstanker, angst, sosial angst, tvangstanker og dårlig selvtillit. Du ligger an til å ikke få karakter pga fraværsgrensen i et fag. Du spør om det går an å spørre om å bli innlagt på Ungdomspsykiatrisk Senter (UPS).

Noen personer blir lagt inn på UPS pga. en helheltsvurdering av situasjonen de står i. Det er imidlertid ikke slik at man kan "bestille" seg en innleggelse på en sengepost. Dette er det leger eller psykologer som må vurdere. Jeg tenker at du kan gå å snakke med noen for å drøfte det du tenker på. De to beste alternativene for deg tror jeg vil være Helsestasjon for ungdom der du bor (gratis) eller at du kan gå til fastlegen din som kan hjelpe deg å vurdere hva du skal gjøre videre. Det kan jo også kanskje være aktuelt å starte opp i behandling poliklinisk (dagbehandling) igjen dersom du ikke lenger er i kontakt med BUP. Nå som du er 18 år er det eventuelt DPS (distriktspsykiatrisk senter) for voksne som er aktuelt. 

Jeg tenker også at du kan snakke med lege i forhold til dette med at du står i fare for å havne under fraværsgrensen. Dersom du har sammensatte lidelser som har hindret deg i å ta del i undervisningen skal det være mulig å få en erklæring på dette. 

Ønsker deg lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser