Hopp til hovedinnholdet

Jeg snakker ofte til meg selv. Ikke sånn inni hodet mitt, men høyt.Av og til så merker jeg at noen går forbi meg og ser rart på meg. Jeg er en normal jente, men jeg bærer på mange tunge følelser. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 13, blir 14 om noen måneder. Jeg snakker ofte til meg selv. Ikke sånn inni hodet mitt, men høyt. Når jeg fekk går til skolen så snakker jeg høyt til meg selv om hva jeg skal gjøre i dag, følelsene mine osv. Er dette normalt? Jeg bruker også å bare rope høyt når jeg er hjemme alene og bare snakke med meg selv. Jeg føler at det er litt rart, men jeg er så usikker på om jeg er gal eller bare ensom. Av og til så merker jeg at noen går forbi meg og ser rart på meg. Jeg er en normal jente, men jeg bærer på mange tunge følelser. Håper å få svart snart (:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!


Takk for at du skriver til oss i ung.no! Det er nok mange som kjenner seg igjen i det å snakke med seg selv. Du sier med andre ord høyt til deg selv det du tenker inni deg, og det har ikke noe med at du er "gal" å gjøre. Ofte kan det være lettere å si ting høyt til seg selv enn å ha stille tanker. Dette handler kanskje også om litt uvane.

I dag er det jo ikke uvanlig å høre mennesker snakke høyt siden mange ofte snakker i mobiltelefon og har ørepropper i ørene. Om du er redd for at andre skal synes det er rart at du snakker høyt, kan du jo bare putte et par ørepropper i ørene og ingen vil tenke annet enn at du snakker med noen i mobiltelefonen!

Du sier også at du ofte har tunge tanker og det er kanskje disse du også bearbeider når du snakker høyt til deg selv? Det kan også være til hjelp å dele de tunge tankene og snakke  høyt med noen om de tankene du har.  Og jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen. Hun er vant med å snakke med ungdommer som har det vanskelig og hun kan også mye om ungdommers psykiske helse.

Jeg legger ved noen artikler det kan være nyttig for deg å lese! 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser