SVAR
Besvart 24.04.2018 23:10:38
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, jente 15 år
Takk for spørsmålet ditt. Du forteller at du har det vanskelig og du lurer på om det er vanlig å tenke på selvmord hver dag.
Det å tenke på å ta selvmord er som regel et uttrykk for at man ikke har det bra i følelsene og tankene sine. Mange som har hyppige tanker om selvmord er deprimerte. Det er også slik at veldig mange som har selvmordstanker ikke egentlig ønsker å være død men de ønsker å komme seg ut av de vanskelige tankene og følelsene de har. Kanskje er det slik for deg også.
I perioder der man har det veldig vanskelig kan det være utfordrende å se for seg framtiden og slike ting som å gå på videregående kan føles som helt fjernt. Jeg skjønner godt at dette er vanskelig å tenke på og motivere seg til nå som du synes at det er vanskelig å komme deg opp av sengen på morgenen. Husk at det å ha det vanskelig, være deprimert, ha selvmordstanker er ikke det samme som å være svak! Du skriver at du er svak men det høres heller ut som du er sterk som står på og kommer deg på skolen til tross for at du absolutt ikke har det bra nå.
Vit at det ikke er slik som dette du skal ha det. Du må ikke gi opp. Jeg ville rådet deg til å ta kontakt med noen med en gang som kan hjelpe deg. Det høres ut som det er vanskelig hjemme siden moren din sliter psykisk og du føler at faren din ikke bryr seg så veldig. For å få hjelp kan du ta kontakt med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for å få henvisning til psykolog. Jeg legger ved artikler som linker til alle disse alternativene.
Slik som du har det nå skal du ikke ha det for alltid. Jeg ønsker deg lykke til og sender deg gode tanker.
Med vennlig hilsen psykologen
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker med noen om det. Du skal ikke trenge å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst finnes det løsninger.
Les mer