Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter en del med vonde drømmer. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 16-åring jente som lurer på noe. Jeg sliter en del med vondte drømmer. Jeg drømte at jeg drepte min engen bestefar, jeg drømte at en man knivstukket meg og drømt at jeg var på utøya. De medesinene jeg går på er allergi medisin og jerntabletter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår godt at de drømmene du har hatt blir skremmende og ubehagelig for deg. Kanskje er det slik at du har det ganske tøft i livet ditt nå og kjenner deg engstelig og ikke føler å ha kontroll over livet ditt? Siden jeg ikke kjenner til deg og din historie, så er det ikke så godt å si noe om hva som kan gjøre at du har sånne vonde drømmer nå. Hvis du ønsker å utforske det litt mer, så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med eksempelvis helsesøster på skolen eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere forsøke å få tak i hva som gjør at du har så vonde drømmer om nettene. 

Drømming er en viktig del av hjernens aktivitet når vi sover. De fleste drømmer flere drømmer hver natt selv om de ikke husker drømmene når de er våkne. Noen opplever at de drømmer ekstra mye når de er i en periode hvor de vokser og utvikler seg mye. Ungdomstiden er en slik periode og da trenger hode og kropp i alle fall ekstra mye søvn. Flere ungdommer forteller at de drømmer mye og vi vet nok ikke alt om hvorfor det er sånn.

At du tar allergi- og jerntabletter skal ikke ha noen påvirkning på drømmene dine.

Det finnes råd for å få bort mareritt. Hvis du drømmer samme plagsomme drøm hver natt kan det hjelpe å skrive ned drømmen og dikte opp en hyggelig slutt. Jeg vil også anbefale deg å prate med eksempelvis mamma eller pappa om marerittene dine. Forhåpentlig kan de være en god støtte og trygge deg.

forskning.no kan du lese mer om hva forskere vet om det å huske drømmer. Prøv å la tanker om hva du har drømt fare videre forbi uten at du gir det så mye tid og oppmerksomhet. Husk at drømmer trenger ikke bety noe.

Prøv å finne noe å avlede deg selv med hvis du grubler mye over hva du har drømt og hvorfor. Jeg legger ved noen artikler om ungdom og søvn hvis du vil lese og lære mer om det temaet.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser