Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir stresset av å skulle velge utdannelse.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 19 år. Jeg interesserer meg for historie, dans og pedagogikk. Jeg har vært et år på fhs der jeg danset. Men hva gjør jeg nå? Jeg får nesten panikk av tanken på fremtiden. Jeg har deltidsjobb og skal jobbe et år mens jeg danser. Men hver gang jeg tenker på hva jeg vil studere først og hvor dårlig tid jeg har til dansedelen og resten også blir jeg stressa og helt på gråten. Jeg orker ikke forholde meg til det. Jeg føler at jeg gjorde en dårlig innsats i å sette meg inn i studier og å gå på auditions i våres. Så jeg lurer på om dere har noen råd for å få tankene om framtiden på plass. Evt. Hvordan man lettere kan finne ut av hva man vil bli mer spesifikt. Bare for å nevne det så er jeg også redd for at jeg mister det sosiale ved å jobbe et år og for å falle tilbake i sosial angst som jeg har slitt med tidligere.

Besvart 03.06.2018 18:55
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at det kan være vanskelig å ta gode valg når en er på vei inn i en ny fase i livet. Og det er ikke godt å kjenne på følelsen av stress når en tenker at en må skynde seg for å ta et valg og en bestemmelse. Men du har i hvertfall noen interesser som er et godt utgangspunkt.

Noen ganger kan det virke som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruke lang tid på å bestemme seg og mange ombestemmer seg flere ganger. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Jeg vil først og fremst anbefaler deg å ta kontakt med en karriereveileder i ditt distrikt. Dette kan du lese mer om her: utdanning.no. Her kan du få hjelp til finne ut av hva du du kan velge og hvilke muligheter du har. 

Ellers anbefaler jeg deg å være litt mer hyggelig og tålmodig med deg selv. Bygg selvbildet ditt ved å gi deg selvfølelse og tro på deg selv. Og husk at ingenting haster, og mange tar nye karrierevalg og utdanninger i løpet av livet. Så ta den tiden du trenger og les artiklene om stress, som kan gi deg nyttige tips.

Men jeg er enig med deg at det er viktig å ta tak i sitt sosiale liv når en har friår og jobber. Mange opplever at dette kan være utfordrende, og har du tidligere vært plaget med sosial angst, forstår jeg at du er bekymret.

Det er viktig at du forsøker å være aktiv og ikke sitter for mye hjemme og grubler på dine vansker. Hva liker du å holde på med, hvilke interesser har du? For mange kan det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på.

Et tips er å melde seg inn i Røde Kors, de har mange tilbud til unge i din alder. Ellers finnes det fritidsklubber, kor og diverse idrettslag i de fleste kommuner. Hvis du ikke vet hva som finnes av tilbud, spør en voksen som kan hjelpe deg.


Og snakk med noen som kan hjelpe deg til å sette ord på dine utfordringer med hensyn til din tidligere sosiale angst og tanker om at det er vanskelig å ta valg med hensyn til studier. Da kan helsesøster på helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med.

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

Ønsker deg alt godt og lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsgutt lener seg over en haug med bøker og ser sliten ut. (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser