Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sosial angst.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om jeg har sosial angst... Jeg er hele tiden redd for å gå bort til en gruppe mennesker, selv om disse menneskene kan være ganske gode venner av meg.. Når jeg setter meg sammen med de snakker jeg også mest med en person, stille. Jeg er påenmåte redd for å snakke mens alle hører på. Jeg liker heller ikke å snakke i telefonen så ofte, usikker på hvorfor.. Ofte da jeg er på butikken så virker det som om jeg er redd for å møte må noen jeg kjenner, og hvis jeg gjør det kjenner jeg at jeg liksom blir flau på et vis... Hjerte begynner å dunke fortere å jeg kjenner jeg rødmer.. Jeg vil ikke ha det sånn... Kan dere hjelpe?

Besvart 10.08.2018 11:29
 

Svar
Hei

Det beste rådet jeg kan gi deg for at du skal få mindre angst er at du oppsøker hjelp for det du sliter med! Det jeg derfor anbefaler deg å gjøre er å snakke med dine foreldre og/eller med helsesøster om det du sliter med. Jeg skal fortelle deg litt her om sosial angst og komme med noen råd til deg. 

Sosial angst er en lidelse der personen er plaget av sterk angst for å gjøre ting sammen med andre. De vegrer seg for å snakke med andre og ønsker ikke å komme i sentrum for oppmerksomhet. De er svært opptatt av å ikke virke dumme eller for ikke å bli flaue. Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og du er redd for at andre merker det. Dette kan føre til at du ikke makter å være sammen med andre mennesker. Du tenker gjerne at "alt kommer til å gå galt", og opplever en angst for å dumme deg ut eller at andre skal vurdere deg negativt. Når du har sosial angst er det vanlig å være veldig bekymret for at du ikke skal klare å si noe interessant i en samtale eller at du ikke skal klare å snakke i det hele tatt. 

Det er sosiale møtepunkt hvor man risikerer å bli negativt vurdert av andre, som først tenner slik angst. Alle mennesker blir litt nervøse i slike møtepunkt. Det er f.eks normalt å få hjertebank og munntørrhet osv hvis man skal forsøke å ta ordet i en diskusjon hvor man ikke er hundre prosent trygg på de andre deltakerne. Men det som er spesielt med de som lider av sosial fobi, er at de ledsagende katastrofetankene som oppstår sammen med de første spede tegn til murrende angst, ikke går over, men øker på og er overdrevne og urealistiske; dvs fantasiforestillinger om at man skjelver som en flaggstang i orkan eller er så rød som en tomat eller at man på annen måte har lagd tidenes skandale og dummet seg ut for resten av livet når man i virkeligheten bare har vist helt normal nervøsitet slik alle gjør når de f.eks skal forsøke å driste seg til å ta ordet i en forsamling. Når man har sosial angst er det vanlig å være veldig bekymret for at man ikke skal klare å si noe interessant i en samtale eller at man ikke skal klare og snakke i det hele tatt. Angsten gjør at man tror at andre synes at man er dum og uinteressant.

Det finnes bare èn effektiv metode som kan kurere slik nervøsitet og fobireaksjon som det kan høres ut som du sliter med. For å få mindre angst er det nødvendig at du er villig til og utsette deg for det som framkaller slike reaksjoner hos deg og tåle og holde ut i situasjonen inntil ubehaget avtar av seg selv. Nervøsitet og fobi forverres ved at du unngår situasjoner som framkaller ubehaget og begynner og rømme vekk fra slike situasjoner når du kjenner at disse symptomene kommer. Derfor er det ikke noe lurt å unngå slike situasjoner! Utfordre deg selv til å snakke i timene, foran dine venner og selv dersom du ikke føler deg trygg. Støtt deg selv med at alle kan være utrygg når det gjelder å snakke foran andre, og at andre mennesker faktisk er mer opptatt av seg selv enn hva du sier feil eller hvordan du opptrer.

Jeg anbefaler deg å snakke med dine foreldre og med helsesøster om det du sliter med og hva du tenker på og er redd for. Jeg håper at du kan tvinge deg selv til å gjøre dette. Med riktig hjelp og støtte er jeg sikker på at du kan få bli mye tryggere i sosiale situasjoner. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg tror du kan ha god nytte av å kikke litt på.
Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser