Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et problem som har med ført selvskading og tanken på selvmord og det at jeg har begynt å mobbe meg selv

Jente 16 år
 

Spørsmål
hei jeg er ei jente på 16år.
jeg har et problem som har med ført selvskading og tanken på selvmord og det at jeg har begynt å mobbe meg selv. har det ikke så lett i familien min for moren og faren min kranglet om skilsmisse i 15år nå. og min eldre bror på 21år har nesten flyttet ut og bryr seg ikke om det lenger. for meg er det et rent helvette. som sitter på rommet mitt og hører på dette nesten hele tiden. faren min jobber også på en jobb hvor han er to uker borte og 4uker hjemme og når han er på jobb krangler de til og med over telefon. de er aldri enige om noe
og bryr seg ikke om hvordan jeg har det...

på skolen sliter jeg, for jeg er ikke så flink på skolen og har ikke de samme interessene som de andre i klassen så jeg er for det meste alene.. men jeg har en god venn, som gjør det litt lettere å ikke gjøre noe dumt...

hver dag sliter jeg med å stå opp, og ligger og griner nesten hverdag og jeg har prøvd å snakke med familien min, men de tar det ikke alvorlig og sier bare at de skal bli bedre, men det skjer ikke...

jeg mobber meg selv over vekta mi, som jeg mener er alt for stor... og i klassen min er de fleste tynne, til og med guttene.. så jeg har ikke så mange venner akkurat. rett og slett hater jeg meg selv for hvordan jeg ser ut... jeg har prøv å trene og prøvd det meste, men jeg går ikke noe særlig ned uansett hva jeg gjør!

kan dere hjelpe meg??
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er ikke OK å ha det slik du har det hjemme med krangler mellom foreldrene hele tiden.  Det er jo ikke så mye du kan gjøre for å løse foreldrenes problemer, så det du kan gjøre noe med er å prøve å beskytte deg selv mot dette så godt du kan.  -For å greie det, kan det være godt å prate med noen om det du opplever og få litt veiledning for hvordan du skal takle det.  Helsesøster på skolen din, eller på Helsestasjon for ungdom er en du kan gå og prate med om dette.  Hun kan også hjelpe deg videre til psykolog hvis det kan være lurt.

Når man har det trøblete hjemme, så kan det også gå ut over konsentrasjonen og hvis man er trist påvirker det også motivasjonen og læreevnen og også overskuddet til å orke å engasjere seg sosialt, bli kjent med nye o.s.v.  Selvbildet og selvtilliten blir også påvirket av hvordan man har det.  Alt henger sammen. 

Noen ganger er det til hjelp å rydde litt opp i tanker og følelser og få sortert litt.  -Jeg tenker at du trenger litt hjelp til litt slik sorteringsjobb, -så ta kontakt og be om det nå.

Jeg er veldig glad for å høre at du har en god venn.  -Det er godt.  -Du er også en viktig venn! 

Det du ellers kan forsøke litt selv er å rydde litt i tankene og følelsene dine, for eksepel ved å skrive litt, dagbok eller lignenede.  Jeg tenker at det blir viktig at du forsøker å holde fokuset på hva som er bra med DEG og kjenne på at DU er deg og en bra jente selv om bråket hjemme prøver å ødelegge for deg.  -Si til deg selv at du skal ikke la deg knekke av foreldrenes krangler.    -Kanskje kan det være godt å bruke mere tid utenfor hjemmet.  -Har du noen fritidsinteresser du kunne drevet mer med for eksmepel, eller kanskje du skulle startet opp med noe du kunne trives med; en fritidsaktivitet eller kanskje en jobb etter skolen.  Å trene er også noe som gjør godt, letter tanker og følelser og gir positiv energi.  -Finn en treningsform som du liker og som gjør deg glad, og ikke med fokuset at vekten skal ned.  -Prøv å ikke tenke så mye på vekten, men på å ha det bra!

DU KAN!

Vennlig hilsen helsesøster


 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om fjellvett?

Hva er aller viktigst å ta med seg på fjelltur?