Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter sosialt og klarer aldri å holde en samtale gående.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, vet dette sikkert er feil sted å spørre, men prøver likevel. Jeg sliter sosialt, klarer aldri å holde en samtale gående og blir alltid klein med en gang. Lurte på om dere har noen tips til hvordan jeg kan fikse dette?

Besvart 01.09.2018 10:52
 

Svar
Hei, gutt på 17 år!

Så fint at du spør om hjelp når du har det sånn. Dette er ikke feil sted å spørre!

Det er slitsomt å ha det på denne måten. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det du beskriver - at de synes det er vanskelig sosialt og at de gjerne blir veldig selvbevisste når de er rundt andre. 

Det høres ut som du sliter med at du er veldig selvbevisst. Dette fordi du forteller at du legger merke til at du blir "klein med en gang" og lignende. Det som ofte skjer når man engster seg sosialt er at istedenfor å være til stede i det som skjer så går man heller "inn i seg selv" og legger merke til seg selv. Ofte tar dette fokuset vekk fra situasjonen slik at man ikke klarer å henge med.

Jeg vil råde deg til å tenke over følgende: Hvor sannsynlig er det at de andre legger så veldig merke til deg? Husk at hver enkelt person har nok med seg selv. Du er opptatt av deg - og andre er opptatt av seg. Ofte så føler vi at andre legger veldig godt merke til om vi gjør noe rart, sier noe feil, oppfører oss "kleint" osv. Det er ikke sannsynlig at de andre ser alt det du ser - de har som sagt nok med seg selv. 

Mitt beste råd er at du lar deg selv være i "fred". La det som skjer i kroppen din bare skje (dersom du blir engstelig/urolig osv) og forsøk å flytte fokuset ditt utover. Følg med på hva som skjer rundt deg, hva de andre sier, hva du ser. Kanskje vil det hjelpe deg å flytte fokuset på denne måten. Et annet råd er å forsøke å tenke over at det å holde en samtale er ikke bare ditt ansvar. Når man begynner å stresse og kjenner det i både kroppen og tankene så er det lett for å ta på seg alt ansvaret i et situasjon og f.eks tenke at "nå må jeg ta meg sammen, si noe lurt, skjerp deg" osv. Det er like mye den/de andre i situasjonen sitt ansvar å velge samtaletemaer og å være med å drive samtalen framover. Husk på det!

Du kan også ta en titt på artiklene jeg legger ved til deg - der kommer det gode råd til hvordan å prate med venner og andre dersom man synes dette er litt vanskelig.

Ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser