Hopp til hovedinnholdet

En venninne av meg skader seg selv

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. En venninne av meg skader seg selv. Hun har lenge gått med plaster og bandasje rundt armen for å skjule det. For 1 uke siden viste hun meg bilde av hvordan det så ut rett etter at hun hadde gjort det. Hun fortalte at da hun gjorde det så gjorde det ikke sånn vondt at hun ville stoppe, men sånn at hun ville fortsette. Og hun angrer nesten ikke på det. Hun sa til meg at jeg er den eneste som vet det og at hun vil at det skal forbli sånn. Hun krangler veldig ofte med moren, moren har fått en kjæreste som hun ikke kan fordra, mormoren hennes er i dårlig form og hun har fryktelig dårlig selvbilde. Da hun var liten, tok onkelen henne med ned i kjelleren og ba henne om å masere han nedentil. Og hun gjorde det. Jeg og et par andre jenter er de eneste som vet om det. Jeg vil virkelig ikke at hun skal gå rundt og føle seg forferdelig. Hun er et fantastisk menneske og jeg elsker henne så mye. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 14.09.2018 20:36
 

Svar
Hei

Så bra at du bryr deg og tar kontakt med ung.no på vegne av venninna di. Det du beskriver at venninna di har vært utsatt for er ikke greit. Det er ulovlig og straffbart. 

Kanskje hun både har skyldfølelse og er skamfull for det hun har opplevd? Det er vanlig å kjenne på de følelsene når man har blitt utsatt for seksuelle krenkelser. Det at hun skader seg selv er kanskje et forsøk på å håndtere det som er vanskelig? Kanskje de voksne hjemme hos henne ikke klarer å gi henne den omsorgen og støtten hun trenger? Det er mulig å få hjelp til å håndtere det som er vondt og vanskelig uten å skade seg selv. 

Det er rørende å lese at du synes hun er et fantastisk menneske og at du elsker henne. Jeg tenker det er veldig bra for henne å ha en venn som deg. Men kanskje det ikke hjelper nok. Oppfordre henne til å søke hjelp hos helsesøster for eksempel. Si til henne at det hun har fortalt ikke er hennes skyld, og at hun fortjener å få god hjelp for det hun sliter med. Oppfordre henne eventuelt til å ringe alarmtelefonen for barn og unge eller skrive til ung.no i første omgang hvis hun er usikker på om hun vil prøve å få hjelp.

Fortsett å være en god venn og bry deg.

Det kan være belastende å støtte en venn som sliter. Snakk gjerne med en voksen hvis du kjenner at du bekymrer deg og bruker mye energi på det som er vanskelig for venninna di. Det kan være lettere å være en god støtte hvis man har noen å snakke med om det man får vite. Snakk eventuelt med en voksen om dette uten å nevne hvem det er. Men husk at hvis hun begynner å snakke om selvmordstanker så må du ikke love at du ikke skal si det til noen. Det er en for stor hemmelighet og for stort ansvar å passe på.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser