SVAR
Besvart 15.09.2018 13:50:31
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for at du skriver til Ung.no når du har det så tungt. Det du forteller om virker vanskelig å være alene om. Det er vondt å høre at du har det slik og du sliter med selvmordstanker.
Du kan ta kontakt med din fastlege uten at foreldrene dine får vite om det. Du kan også bli henvist til psykolog uten at de får vite det. Det er veldig flott at du ønsker hjelp og det er viktig at du får hjelp nå når du har det så tungt.
Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man klarer å snakke om det fører det som regel til at man føler seg mindre ensom med vanskene og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp.
Du skriver at du ikke tror foreldrene dine bryr seg om hvordan du har det. De aller fleste foreldre er opptatt av at barna skal ha det bra. Det kan hende at de hadde blitt veldig urolig hvis de hadde fått vite at du sliter og føler deg deprimert.
Mange unge er redde for hvordan foreldrene skal bli sinte når de forteller om selvmordstanker. Noen foreldre reagerer kanskje sterkt når de først får vite det, men mange unge blir overrasket over hvor fint det gikk å snakke med foreldrene sine om det, og støtten og hjelpen de får av foreldrene sine. Forhåpentligvis gjelder dette også deg, men som sagt kan du ta kontakt med din fastlege uten at de får vite at du ber om hjelp.
Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring som varer over lengre tid.
Hvis du har det vanskelig hjemme kan du ta kontakt med Alarmtelefon for barn og ung.
Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.
Jeg håper dette var til hjelp for deg. Legger ved en del artikler som jeg anbefaler deg å lese.
Hilsen helsesøster, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.
Les mer
attach_file
Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker med noen om det. Du skal ikke trenge å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst finnes det løsninger.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".
Les mer
attach_file
Følelsene påvirker hvordan du tenker og tankene påvirker hvordan du føler. Tankekraften kan hjelpe deg til å få det bedre med følelsene.
Les mer