Hopp til hovedinnholdet

Må helsesøster informere foreldre om selvmordsfare?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Om jeg forteller helsesøster at jeg har lyst til å dø, må hun fortelle det til mamma og pappa? Fordi det har jeg virkelig ikke lyst til, fordi jeg vet hvordan spesielt mamma tenker om ting relatert til mental helse og vil ikke få kjeft og sånt. Det er ikke sånn at jeg har noen planer om å ta livet av meg, tror ikke jeg kommer til å tørre og gjøre det heller, om enn bare fordi jeg har lyst til å være sammen med kjæresten min og ikke kan det om jeg er dø. Så jeg tror ikke det er noen aktiv fare for at jeg gjennomfører. Hva kan jeg si for å overbevise henne om ikke å fortelle det? For hvis hun forteller det har jeg ikke lyst til å ta sjanse med å fortelle henne

Besvart 11.10.2018 09:00
 

Svar
Hei jente 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanskelig å svare på hva helsesøster kommer til å gjøre. 
Helsesøster vil stille deg noen spørsmål for å kartlegge faren for selvmord. Ut fra hva hun finner vil hun ta en avgjørelse på hva hun gjør. 
Etter at du fylte 16 år ble du helserettslig myndig. Det vil si at det er du selv som bestemmer hvem som skal vite hva om helsen din. 
I noen tilfeller kan helsesøster vurdere at det er nødvendig å dele informasjon med foreldre eller andre. Eksempel på det kan være alvorlig psykisk sykdom, fare for liv og helse eller andre ting som setter ungdommen i fare og ute av kontroll over eget liv. 
Det er endel som noen ganger tenker at de ønsker å dø. Tanker om dette kan komme over en. Men det betyr ikke at man vil gjøre noe med det. Du beskriver at du ikke har noen planer om det, og du vil vil være sammen med kjæresten din. Det er så bra. 
Det er veldig bra hvis du snakker med helsesøster om dette, forklarer hvordan du føler det. Når du snakker med helsesøster setter du ord på følelsene dine, du rydder i tankene. Det alene kan være nok til at du finner løsning, eller i samarbeid med helsesøster forstår hvordan du kan tenke annerledes som gjør at du føler annerledes. Det er sånn at tanker kommer før følelser. Det er på tenkestadiet at du kan endre hva du kommer til å føle. 
Det er sånn at alle har en psykisk helse! Og ingen slipper unna hverken tunge tanker eller tunge dager. Dette gjelder også din mor. Du vil ikke få kjeft om du snakke med henne og din far. De vil kanskje bli lei seg, men de vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg! Du er det viktigste de har og den de er mest glad i hele verden!
Du kan også ringe Alarmtelefonen på nummer 116 111 eller andre telefontjenester. Se artikkelen "Oversikt over gode hjelpetjenester". 
Snakk med helsesøster! Du er viktigst for deg selv og du skal få gode dager!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser