Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at jeg ikke er god nok for andre, så jeg hater livet mitt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

De siste månedene har jeg følt at jeg ikke er god nok for noen og at folk alltid velger andre over meg. Det har egentlig alltid vært sånn, men nå er det bare blitt enna verre. Mange av vennene mine går på en annen skole, som jeg gikk i klasse med før og vi møtes aldri lenger.. Og de vennene jeg hadde fra barneskolen som går på samme skole som meg, har glemt meg, og er bare med andre venner. Og jeg føler at jeg har nesten ingen venner mer. Og føler at ingen egt bryr seg om meg, selvom jeg vet at det er mange som er glad i meg. Jeg liker også en person, som jeg var med hele tiden før og jeg følte jeg kunne snakke med han om alt og han forsto meg alltid og var veldig morsom. Men nå har jeg «mista» han og, og når jeg prøver å snakke med han sender han bare korte svar og bryr seg ikke. Så jeg hater livet mitt. Ingen vet hvordan jeg egt har det. Noen tips til hvordan jeg kan tenke mer positivt?

Besvart 17.10.2018 12:33
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig om du har disse plagsomme tankene om at du ikke er god nok for noen og at folk alltid velger andre over deg. Og om du tenker at det alltid har vært sånn, men at det nå har blitt verre, gjør det nok ekstra vanskelig for deg.

Samtidig er det bra at du ser at dette er negative tanker som du vet ikke er sannheten, men som får deg til å føle deg trist og lei. Og at det vil hjelpe om du klarer å tenke mer positivt. 

Ofte kan det hjelpe å få et litt mer avslappet forhold til sine tanker. Ikke bli så opptatt av at de er sanne eller viktige. Tanker er bare tanker og det er ikke viktig hva du tenker, men hvor mye tid du velger å bruke på tankene og hvor mye oppmerksomhet du gir dem.

Med andre ord "gi litt blaffen" i tankene, for mye av våre tanker er søppeltanker. La de komme og la de gå igjen. Ikke kjemp mot dem, men la de passere uten at du gir dem for mye oppmerksomhet. Les mer om dette i denne artikkelen.

Det kan i tillegg, være til god hjelp å gjøre noe annet, som å snakke med noen, høre på musikk, være fysisk aktiv, begynne med en hobby, lese en bok, eller gjøre andre hyggelige ting sammen med de du vet er glad i deg. Noen har stor nytte av å forsøke teknikken "mindfullness", søk dette opp på nettet og øv deg på noen enkle øvelser.

Når du oppdager at du  er inne i en unyttig tankerekke med de temaer som du beskriver, kan det være lurt å stoppe litt opp og be seg selv skifte tankespor. Fortell deg selv at de tankene du har nå, hverken er nyttige eller hjelpsomme for deg. 

Det er også slik at når en sier slike urettferdige og unyttige tanker høyt til en annen person, mister de ofte mye av sin kraft. Derfor hjelper det å snakke med noen når en har mange vanskelige tanker og følelser.

Så snakk med noen voksne som du stoler på. Det kan være foreldrene dine eller helsesøster på skolen. Da kan du få hjelp til å sortere litt i tankene og finne gode tanker å erstatte de negative tankene med. Nemlig at du er god nok som den du er. Og at du faktisk vet at det er mange som er glad i deg.

Å skulle snu sin måte å tenke på om seg selv og andre, kan ta litt tid. Vær tålmodig med deg selv og de rundt deg og forsøk å unngå å se etter bevis på at den negative måten du tenker på stemmer med virkeligheten. Det kan være mange årsaker til at andre er opptatt med sitt og ikke ser at du er ensom. Sjekk ut artiklene jeg har lagt ved som handler om vennskap. Her kan du få gode råd om hva du kan gjøre for å få nye venner. 

Ellers har jeg lagt ved noen andre artikler som jeg mener du kan ha nytte av.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser