SVAR
Besvart 25.11.2018 16:09:48
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er trist å lese at du strever så. Det er tungt å ikke ha venner, ikke ha motivasjon og ha dårlig selvfølelse. Da kan tanker som om at man er ubrukelig og andre negative tanker overskygge det meste. Var det noe som skjedde for et halvt år siden som har gjort at det er blitt slik?
Kan du snakke med foreldrene/de foresatte om hvordan du har det? Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. Fastlegen kan du også selv kontakte hvis du vil det. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Når du snakker med helsesøster setter du ord på tanker og følelser og det kan hjelpe deg å forstå deg selv bedre, og hva det er som skjer.
Mens du venter på hjelp kan du begynne å tenke annerledes om deg selv, jobbe med selvfølelsen. I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv!
Du kan også jobbe med hvordan du tenker. Negative tanker gir negative følelser. Hvis du tenker annerledes vil det påvirke hvordan du føler. Se artikkelen om depresjon og negativ tenkning.
Snakk med de hjemme og helsepersonell! Du er viktigst for deg selv og du skal få gode dager.
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!
Hilsen helsesøster, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".
Les mer
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?
Les mer
attach_file
Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.
Les mer
attach_file
Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer