Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å slutte å tenke på det flaue jeg gjorde i fjor?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt veldig lenge psykisk at det har endt opp med at jeg føler at jeg bare gjør dumme valg. Jeg har snakket med noen voksne om dette, men føler at jeg ikke får så mye utav det. I fjor så la jeg ut noe dumt på internett (veldig flaue saker), som har gjort sånn at jeg har tenkt på det hver dag helt siden da. Vennene mine som jeg hadde på den tiden la merke til det, men de sa ikke noe om det. Jeg vet ikke hva de tenkte om meg da, men nå klarer jeg ikke å snakke med folk lenger. Jeg er så flau over meg selv, og vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Noen folk på skolen ler av meg, men jeg vet ikke hvorfor. Jeg vet ikke om det er på grunn av det jeg la ut, eller om det er bare meg, og hvordan jeg oppfører meg. Noen fra familien min vet hva jeg har lagt ut, men jeg vet ikke helt hva de tenker om det. Eller så er det sikkert bare meg som overtenker ting. Jeg vet ikke. Hva kan jeg gjøre for å slutte å tenke på det jeg gjorde? Jeg vil liksom ikke bruke opp all energien min på det.

Besvart 12.01.2019 18:43
 

Svar
Hei jente 17 år.

Jeg forstår at du har det vanskelig og er sliten om du har lett for å overtenke og bekymre deg for hva andre tenker om deg. Og om du bruker mye tid på tanker om at du la ut noe dumt på internett i fjor, forstår jeg at du kjenner på vanskelige følelser som sliter deg ut. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp.

De tankene du beskriver er både plagsomme og lite hjelpsomme for deg. Men det er tankene våre som påvirker hva vi føler. Derfor kan det hjelpe å få et litt mer avslappet forhold til sine tanker. Ikke bli så opptatt av at de er sanne eller viktige. Tanker er bare tanker og det er ikke viktig hva du tenker, men hvor mye tid du velger å bruke på tankene og hvor mye oppmerksomhet du gir dem.

Med andre ord "gi litt blaffen" i tankene, for mye av våre tanker er søppeltanker. La de komme og la de gå igjen. Ikke kjemp mot dem, men la de passere uten at du gir dem for mye oppmerksomhet. Les mer om dette i denne artikkelen.

Husk også at andres tanker om deg vil du aldri få vite. Dessuten har de fleste mer enn nok med å bekymre seg for hva du og andre tenker om dem, til å tenke så mye på deg. Vi er ikke så interessante som vi tror.

Det kan i tillegg, være til god hjelp å gjøre noe annet, som å snakke med noen, høre på musikk, være fysisk aktiv, begynne med en hobby, lese en bok, eller gjøre andre hyggelige ting sammen med gode venner. Noen har stor nytte av å forsøke teknikken "mindfullness", søk dette opp på nettet og øv deg på noen enkle øvelser.

Når du oppdager at du  er inne i en unyttig tankerekke med de temaer som du beskriver, kan det være lurt å stoppe litt opp og be seg selv skifte tankespor. Fortell deg selv at de tankene du har nå, hverken er nyttige eller hjelpsomme for deg. 

Det er også slik at når en sier slike urettferdige og unyttige tanker høyt til en annen person, mister de ofte mye av sin kraft. Derfor hjelper det å snakke med noen når en har mange vanskelige tanker og følelser.

Så snakk med en god venn, eller noen voksne som du stoler på, for eksempel helsesykepleier på skolen. Da kan du få hjelp til å sortere litt i tankene og finne gode tanker å erstatte de negative tankene med. Nemlig at du er god nok som den du er og alle kan gjøre feil, da er det viktig å tilgi seg selv. Og være litt mer omsorgsfull i din indre dialog med deg selv. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Gjort noe dumt? Tilgi deg selv!

Gutt som grubler (colourbox.com).

Har du gjort noe du angrer på, som å såre en kjæreste eller svikte en venn? Sammen skal vi finne en måte du kan tilgi deg selv.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser