Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme til psykolog uten å gå gjennom fastlegen?

Still spørsmål
account_circle

SPØRSMÅL

Jeg har tidligere stilt spørsmål om hva jeg skal gjøre for å få hjelp med noe jeg sliter med psykisk og fått svar tilbake fra dere. Dere sa at jeg burde kanskje vurdere ta kontakt med fastlege og få hjelp av psykolog fordi jeg har slitt lenge. Men er det mulig å gjøre det uten å gå til fastlegen eller at foreldrene mine vet om det? Jeg har dårlig erfaring med helsesøstre osv. Jeg er usikker på om situasjonen min er "problematisk" eller "dumt" nok for at jeg kan kunne få hjelp av psykolog. Jeg er usikker på helsestasjon for ungdom òg, fordi jeg er redd de bare er helsesøstre i en annen facilitet. Jeg har dårlig assosiasjoner pga. dårlig hjelp over lang tid med helsesøsteren på ungdomsskulen jeg gikk på. Jeg har liksom gode dager òg. Går det ant å ha vanlige møtetidspunkter og ha samtale selv om du faktisk føler deg bra en dag? Det er jo ikke sånn at jeg har noen jeg er komfortable med å dele gode opplevelser uten at jeg angrer på det osv. uansett?

SVAR

Besvart 25.01.2019 12:44:53
Jeg synes også du bør lese:
attach_file

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

 

Les mer
attach_file

Helsepersonell har taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

 

Les mer
attach_file

Hva kan du bestemme selv?

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

 

Les mer
account_circle