Hopp til hovedinnholdet

Jeg går til psykolog men fortelle ikke en drit. Vil flytte vekk fra alt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har relativt gode venner, men samtidig er de faen meg de verste vennene. Jeg hater foreldrene mime&søsknene mine, ærlig, holder jeg på å kaste opp hver gang jeg ser/snakker med dem. Jeg forteller ikke dette til dem selvfølgelig. Jeg begynte med selvskading. I starten kuttet jeg meg på armene. Da endte det med at læreren min la merke til det og fortalte det til moren min. Moren min prøvde å snakke med meg, men da gikk jeg ned på badet og kastet opp. Så jeg fikk time til helsesøster, under tvang, jeg fortalte ikke en dritt, fordi jeg ikke kommer til å si en dritt. Etterhvert begynte jeg til psykolog, under tvang deg og. Jeg fortalte ikke en drit der heller, men jeg har fortsatt timer der og forteller ikke en drit, hva er vitsen. Nå kutter jeg på beina, magen osv, der ingen ser pga jeg hater bare alle sammen. Jeg gråter så mye hver dag, at jeg aner ikke hvor tårene kommer fra. Har så lyst å flytte langt vekk fra alt, men problemet er at jeg ikke kmmer til å fortelle dette til noen.

Besvart 03.02.2019 13:58
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for spørsmålet ditt. Det høres ut som du virkelig ikke har det bra. Det høres også ut som det er flere som har plukket dette opp og ønsker å hjelpe deg.

Slik jeg forstår deg synes du det er skummelt å åpne deg om hvordan du har det. Du skriver flere ganger at du "ikke forteller en dritt". Dette er selvsagt ditt valg - men forsøk også å tenke over hvordan dette vil påvirke din sjanse til å få hjelp. De som jobber som helsesøster eller psykolog eller hvilket som helst annet "hjelpeyrke" har ikke mulighet til å se hva du tenker/føler selv om de er utdannet til å hjelpe. De er nødt til å få en pekepinn fra deg om hva som skjer inni deg for å kunne komme med råd. Ved å ikke åpne deg gjør du denne jobben vanskeligere og dette går igjen utover at du dessverre ikke får det bedre. 

Det er helt vanlig å kjenne på at man synes det er vanskelig å snakke om vanskelige ting. Du kutter deg og det høres derfor ut som om du har mange vanskelige tanker og følelser inni deg. Det å kutte seg er for mange et forsøk på å regulerer følelser eller å flytte smerte. Dette fungerer ikke i lengden. Det som fungerer er å få hjelp til å få nye måter å forholde seg til følelsene på som gjør at man kan holde ut hverdagen på en god måte. 

Du skriver ikke noe konkret om hvorfor du ikke kommer til å fortelle til noen hvordan du har det. Kanskje har du hatt erfaringer med at andre ikke er til å stole på eller du kan være redd for hva de skal komme til å si. Uansett hva du tenker så er det ikke sikkert at det blir slik som du er redd for. Husk at de som jobber med å snakke om følelser og tanker som er vanskelige er vant til å gjøre dette. De kan hjelpe deg på veg dersom du våger å åpne opp litt. 

Så selv om du kanskje ikke vil høre det er så er mitt beste råd at du forsøker å si litt mer om hvordan du har det til de som vil hjelpe. Du kan spørre deg selv også om du har noe å tape på dette. Slik som du har det nå så høres det ut som det er tungt å være deg. Det at du ønsker å "rømme" vekk fra alt kan høres ut som at du heller rømmer fra følelsene dine. Følelser går ikke an å rømme fra - de vil være med deg og de forsøker som regel å fortelle deg noe. Dersom du lar dem slippe litt mer til - åpner deg om dem - så vil de som regel bli mindre intense og vanskelige og du kan klare å få det mindre slitsomt i hverdagen. 

Husk at ingen vonde tanker og følelser varer evig - selv om alt føles vanskelig nå vil ikke dette vare for evig. 

Ønsker deg masse lykke til og sender en klem 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser