Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg opplevde en såkalt søvnparalyse

Jente 20 år
 

Spørsmål

I dag morges opplevde jeg noe utrolig ubehagelig. Jeg lurer på om jeg opplevde en såkalt søvnparalyse. Det føltes ut som en mann holdt rundt meg og presset meg ned i sengen, jeg skrek (vet ikke om jeg skrek på ekte eller i drømmen), men jeg klarte ikke å røre meg. Jeg greide ikke å våkne ordentlig, samtidig som jeg følte meg våken. Da jeg endelig våknet var det ingen i rommet. Jeg er en person som tenker utrolig mye, og blir redd for om det faktisk skjedde i virkeligheten siden det føltes så ekte. Da måtte noen ha brutt seg inn i huset mitt, så sannsynlig er det jo ikke, men likevel får det meg til å tenke. Er det vanlig at søvnparalyser kan handle om slike overgrep? Om det hadde skjedd et overgrep på ordentlig, hadde jeg våknet ordentlig da? Det skjedde på morningen, etter jeg hadde vært oppe å tisset, og så så la meg igjen. Vil det si at jeg ikke sov så tungt da og burde ha våknet? Jeg er i utganspunktet veldig nervøs for voldtekt. Kan dette være en årsak til en slik «drøm»?

Besvart 12.02.2019 12:11
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at denne opplevelsen var skremmende for deg. Både følelsen av å ikke kunne bevege seg og det at det føltes som et overgrep må ha vært ubehagelig.

Noen mennesker opplever det man kaller søvnparalyse. Søvnparalyse kan man beskrive som at hjernen er våken, mens kroppen fortsatt er lammet. Under dyp søvn blir nemlig de fleste musklene i kroppen lammet. Så selv om vi føler at vi har våknet fungerer ikke kroppen. Ofte kan man få både sterke og skumle hallusinasjoner i denne situasjonen.

Du kan lese mer om søvnparalyse på forskning.no. Her vil du blant annet kunne lese at en av typene hallusinasjoner som mennesker opplever under søvnparalyse, beskrives som overgrep.

Slik jeg forstår det så skjer søvnparalyse i oppvåkningen av dyp drømmesøvn. Så du har antakelig sovnet veldig godt igjen etter at du hadde vært på toalettet.

Veldig ofte handler drømmene våre om ting vi er opptatt av eller vanskelige situasjoner vi står i. Hvis du tenker mye på voldtekt og er bekymret for det kan det være en årsak til at du drømmer om det også. Men drømmetydning er vanskelig og derfor vet man ikke så mye om hva drømmer betyr.

Hvis du bruker mye tid på å tenke på voldtekt og bekymre deg for det synes jeg du skal snakke med noen om det. Det kan hjelpe å sette ord på tankene dine slik at det ikke tar så mye plass hos deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser