Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte pille nese?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei sann. Synes det er litt flaut men jeg piller nese å spiser det etterpå. Det er noe jeg har gjort siden jeg var bitteliten og jeg klarer liksom ikke å slutte med det. Jeg har prøvd, men plutselig så havner fingern i nesa og i munnen. Synes det er ekstra flaut når jeg begynner å bli såppas gammel. Jeg piller aldri offentlig. Hvordan kan jeg slutte? Er det vanlig?

Besvart 17.03.2019 18:45
 

Svar
Hei gutt 15 år!

De fleste av oss har uvaner, men noen har kanskje uvaner de synes er mer plagsomme og pinlige enn andre. Det finnes flere måter du kan prøve å jobbe med dette. Kanskje kan du starte med litt detektivarbeid. 

1. Tenk nøye gjennom

Hvorfor du føler du vil ha denne uvanen? Og hvorfor vil du slutte? Skriv ned disse grunnene et sted.

2. Avledning

Siden du kun gjør dette når du er alene kan det kanskje være lurt å finne noe som kan avlede hånden. Kanskje kan du kjøpe deg en spinner eller en stressball? Disse kan du ha lett tilgjengelig de stedene du opplever behov for å pille nese.

3. Ikke gi opp.

En uvane kan ta litt tid å bli kvitt. Ikke gi opp selv om du går på en smell. Da er det bare å hente frem skjema og fokus.

4. Belønning.

Sett deg mål og bestem en belønning du skal gi deg selv når du har nådd målet. Kanskje kan det være lurt å alliere seg med foreldre her?

Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på. Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser