Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg søke hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har over de siste årene slitt mer og mer med det jeg tror er tvangstanker og tvangshandlinger. Værst er det med bakterier, jeg er veldig redd for å få andres bakterier på meg eller få en sykdom, jeg kan også bli redd for å smitte andre i familien hvis jeg har en sykdom jeg ikke vet jeg har. jeg klarer ikke ta på folk uten å måtte vaske henda, og hvis jeg kommer borti noe som hodet mitt stempler som skittent må jeg vaske meg på henda. På skolen og andre steder bruker jeg papir til å skru av vasken og åpne døra. hjemme bruker jeg nesten alltid enden av genseren til å åpne dører. Itilegg så har jeg også noen fobier blant for hunder og føtter. Jeg er livredd for å komme borti mine eller andres føtter og sitte eller ta på noe som har vært borti føtter. Hva kan jeg gjøre (sett bort i fra eksponering, bare tanken på det skremmer meg så veldig) for å slutte å føle at jeg må gjøre disse tingene og slippe redselen? Og bør jeg søke hjelp?

Besvart 17.03.2019 19:10
 

Svar
Hei

Det høres ut som du har en del tvangstanker og tvangshandlinger.

Det finnes veldig mye god hjelp å få for dette og jeg anbefaler deg absolutt å søke hjelp. Du kan bestille deg en time hos fastlegen din. Vedkommende har mulighet til å henvise deg videre til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) for utredning og behandling. Det etableres nå OCD-team i alle helseforetak nettopp for å sikre at mennesker som strever med tvang skal få spesialisert behandling. 

Et av grunnprinsippene i behandling av tvang er eksponering og responsprevensjon. Det vil si at man systematisk og gradvis utsetter seg for angstvekkende situasjoner (eksponering) uten å bruke tvangshandlinger eller ritualer (responsprevensjon). For deg vil dette bety at du forsiktig, gradvis og systematisk oppfordres til å oppsøke situasjoner som påfører deg opplevelsen av at du er skitten, samtidig som du ikke utfører tvangshandlinger som feks. vasking av hender.

Jeg ser du skriver at tanken på dette skremmer deg veldig, og det er helt naturlig. Dette er noe dere vil jobbe med i forkant. Det er også viktig å huske på at man begynner svært forsiktig - med situasjoner som kun utløser mildt stress. Det kan feks. være å se bilde av noen som er syke o.l. 

Jeg håper du søker den hjelpen du trenger for å få det bedre. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser