Hopp til hovedinnholdet

Føler ikke det hjelper snakke om selvmordstanker 24/7...

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har vært i samtale med både helsesøster, lege, Psykolog, venner og bekjente og føler at det hjelper i noen timer før jeg er like deprimert igjen. Og når har jeg skrevet selvmordsbrev og er klar for å forlate verden. Helsepersonell sier det er hjelper å snakke om det, ja, men jeg vil ikke snakke om det 24/7. Ingenting nytter

Besvart 12.06.2019 23:23
 

Svar
Hei jente 18 år!

Så fint at du sender denne meldingen til oss. Jeg tror mange som strever med selvmordstanker vil kjenne seg igjen i det du beskriver. Først vil jeg si at det er veldig bra at du har søkt hjelp og at du klarer snakke om tankene dine.

Til tross for at man har åpnet opp og snakker om det vil mange være ambivalent likevel. Ofte handler det om et ønske om en forandring som er vanskelig å uttrykke. Det kan ta litt tid før en merker endring og en må også få hjelp til bygge et nettverk rundt seg. Om du opplever at behandlingen du får ikke hjelper anbefaler jeg deg ta det opp med behandler. Kanskje kan dere sammen komme frem til hvilke endringer du trenger.

Å snakke er viktig, men man skal ikke prate 24/7.Har du interesser eller ting som er viktig for deg? Har du planer eller drømmer som du ønsker gjennomføre? Dette kan være en fin plass å starte. Det som er viktig for deg og kan gi mestring og glede skal prioriteres nå. 

Videre er det viktig med nok søvn, næringsrik mat og aktivitet slik hjernen har kapasitet til å jobbe.

Du har også rett på individuell plan og ansvarsgruppe som kan være med på å støtte og hjelpe deg på veien.  

Om du trenger noen å snakke med nå kan du ta kontakt med Mental helses hjelpetelefon på 116 123. Der møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg. Er det akutt eller livstruende må du ringe 113.

Jeg skjønner det er vanskelig, men det kommer bedre tider. Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer!

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser