Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min bærer på en vond historie. Hvordan kan jeg hjelpe ham?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en kjæreste på 22 år som jeg trenger litt veiledning i forhold til. Han er seriøst verdens godeste og skjønneste menneske, og han er en fantastisk kjæreste og min beste venn. Greia er at jeg ble for litt siden klar over at han bærer på en vond historie hvor han ble utsatt for overgrep flere ganger som liten gutt. Han fortalte meg dette selv i beruset tilstand rett etter farens død for noen måneder siden. Og jeg har siden forsøkt å ta det opp med han, men da blir han redd og sint og tilbaketrukket. Helt siden faren døde har vi hatt problemer på flere fronter, b.l.a når vi har sex, hvor han nylig ofte ender opp i gråt og sinne. Jeg elsker denne gutten over alt, og jeg vil så gjerne hjelpe han og være hva nå enn han trenger for å slippe den smerten han sitter så fast i nå, jeg bare vet ikke hvordan jeg skal få han til å åpne seg opp for meg...har dere noen råd?

Besvart 01.09.2019 23:49
 

Svar
Hei Jente 20 år!

Så heldig han er som har en kjæreste som deg. Det å bli utsatt for seksuelle overgrep er vanskelig og mange går lenge uten å fortelle om det de har opplevd. Mange sliter med vonde tanker og følelser som skyld og skam. Ofte er dette følelser de har blitt god på å skjule. Når en begynner å fortelle om det som har skjedd kan dette oppleves voldsomt og svært vanskelig. Det er ikke uvanlig at det å oppleve kriser som for eksempel et dødsfall i nær familie kan starte prosesser. 

Hvordan hjelpe? Det er bra at han har åpnet opp slik at du kan forstå litt mer. Det er likevel ikke alltid lett å ta imot en slik historie. Det er derfor viktig at dere tar dere god tid og at dere sammen finner ut hva dere trenger. Jeg forstår at du gjerne vil hjelpe og støtte, men kanskje trenger han tid før han klarer snakke om alt det vonde. 

Det første rådet er derfor å kommunisere til ham hvor glad du er i ham og at du kommer til å støtte han. Du kan ikke fjerne smerten og sinnet, men du kan vise at du støtter ham fullt ut. 

Snakk sammen om det som er vanskelig i forholdet og reaksjonene når dere har sex. Jeg skjønner dette er vanskelig og at du er redd, men kommunikasjon er nøkkelen. Ta gjerne med delen om hva du er redd skal skje dersom du tar dette opp. Hva trenger du for å føle deg trygg? Hva trenger ham? Er det noen måte dere kan støtte hverandre? 

Gi informasjon om hvor han kan ta kontakt. For mange kan det være en stor terskel å søke hjelp, men det finnes god hjelp å få. Han kan ta kontakt med sin fastlege som kan henvise til psykolog. Mange synes det kan være godt  å ta kontakt med foreninger. Jeg har lagt ved en artikkel dere kan se på. Om du synes det er vanskelig å si dette kan du kanskje skrive et brev med informasjonen. Det er selvfølgelig ikke for å presse ham, men det kan oppleves forvirrende og skremmende å søke hjelp.Informasjon kan gjøre at det føles overkommelig etterhvert.

Husk å ta vare på deg selv. Når noen man er så glad i har det vondt preger dette en i stor grad. Noen ganger kan ønsket om å hjelpe bli så stort at en glemmer seg selv. Det er derfor viktig å ta vare på seg selv. Hva trenger du? Har du noen å snakke med om dette? Hvordan har du det? En kan kjenne på mange vonde følelser og tanker selv også. Psykologisk førstehjelp kan hjelpe deg bli mer kjent med vanskelige tanker og følelser. Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på.

Jeg sender deg og din kjære allverden av tanker og klemmer. Han er heldig som har en kjæreste som deg!

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser