Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil veldig gjerne har hjemmeundervisning. Er det mulig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på vg1, jeg har det forferdelig på skolen, jeg har allerede byttet vgs en gang nå men det hjalp meg ikke. Jeg sliter med å ikke begynne å gråte midt i timen hele tiden og kjenner jeg holder på å få panikkanfall(har hatt store panikkanfall før). Jeg vil hjem med en gang jeg kommer på skolen og føler meg både fysisk og psykisk uvel hele tiden. Jeg orker ikke mer, men vil jo fortsette skolearbeidet. Jeg vil veldig gjerne har hjemmeundervisning. Er det mulig? Og nå orker jeg ikke sånt svar med at jeg på bare prøve og gå på skolen for det går faktisk ikke. Jeg har gitt opp på det.

Besvart 08.09.2019 07:41
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Det er så bra at du vil lære! Dette er en viktig drivkraft i deg!

Dette har Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no svart på et tidligere lignende spørsmål:

"I utgangspunktet er det oppmøteplikt i den videregående skolen når man først har valgt den. I meget spesielle tilfeller, kan fylkeskommunen der du bor innvilge hjemmeundervisning hvis du har en sakkyndig vurdering fra pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) for videregående opplæring som tilråder et slikt tiltak.

Hvis du går opp som privatist i fagene, vil dette måtte gjøres hjemmefra - uten lærerstøtte og ved å lese på egenhånd.

Du kan også velge å ta fag hos private tilbydere som kan tilby nettundervisning. Da sitter du hjemme og har kontakt med privatskolen over nettet. Husk at både privatisteksamener og privatskoler ikke er gratis. Der må du betale både eksamensavgifter og skolepenger (hos privartskolene)."

Det er så trist å lese at du strever så veldig! Når en har det slik du beskriver er de vel hjemme en føler seg tryggest? Men da er spørsmålet om du skal være hjemme hele tiden? Du må få hjelp slik at du får det bedre med deg selv! 

Det er mulig å bli kvitt panikkanfall! Den fysiske uvelheten du føler er kroppslige reaksjoner på panikken. Det er ikke farlig, selv om det kan føles sånn. 

Når man blir redd slår hjertet hardt og fort, man puster raskere, eller man kan føle at det er vanskelig å puste, musklene strammes og man kan svette, skjelve. Etterpå kan man føle seg helt utslitt. 

Som du ser i artikkelen om panikkangst dette "et raskt signal som hjernen sender ut i situasjoner der den tror det er fare på ferde slik at kroppen skal gjøre seg klar til å kjempe/slåss eller flykte. Denne responsen har vært veldig nyttig for mennesker og dyr så lenge vi har eksistert. Det er vanlig å bli redd for hva som skjer i kroppen når man får denne responsen i situasjoner der det ikke er noen egentlig grunn til å bli redd."

Jeg anbefaler at du leser denne artikkelen flere ganger slik at du forstår hva det er som skjer. Denne kunnskapen alene vil hjelpe deg fordi du forstår mer! 

Da er det neste du skal gjøre, å snakke med fastlegen. Det er veldig viktig at du forklarer for fastlegen hvordan dette er for deg. Hvis du tror det kan bli vanskelig å forklare for fastlegen, kan du skrive ned på forhånd hvordan det er. Beskriv hva som skjer i kroppen din og hva du tenker og føler, og hvordan dette hemmer deg i hverdagen. Fastlegen må henvise deg videre hjelp. 

Som du ser er det PPT i videregående skole som kan hjelpe deg eventuelt å få hjemmeundervisning. Denne tjenesten må du ta kontakt ved via skolen, eller fastlegen så snart du kan. 

Hvis du ikke går på skolen, er det kanskje mulig at du klarer å følge pensum likevel, hvis du leser hjemme? Kan du snakke med skolen om dette, rådgiver eller kontaktlærer? Kanskje kan du få oversikt over ukesplaner og progresjonen, slik at du klarer å henge med. Kanskje klarer du også innleveringene, slik at du ikke taper tid.

Snakk med fastlegen, skolen og PPT på skolen!

I samarbeid med gode tjenester skal du få bedre dager!

Jeg heier på deg!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!  

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser