Hopp til hovedinnholdet

Jeg synes det er så vanskelig på skolen!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg synes det er så vanskelig på skolen. Har begynt i en helt ny klasse og jeg kjenner absolutt ingen. Er alltid alene i friminuttene og jeg sliter med å ta initiativ så det tørr jeg ikke. De andre gjør det heller ikke. Er så redd det er meg det er noe galt med. I timene sitter jeg alltid alene selv om det er flere ledige plasser ved siden av meg. Det er en skikkelig vond følelse og jeg sitter ofte med tårer i øynene i timene siden det er så grusomt. Ingen snakker til meg og en gang når jeg prøvde å sette meg ved siden av en annen i klassen, så byttet hun bare plass. Det gjorde det bare enda vanskeligere. Føler meg mislykket hele tiden. Når jeg kommer hjem er jeg bare helt tom for energi, dette tar all energi fra meg og jeg trives ikke på skolen lengre:(

Besvart 15.09.2019 00:20
 

Svar
Hei jente 17 år!

Jeg forstår at dette er både vanskelig og slitsomt for deg. Det å ikke trives på skolen kan gå ut over hele hverdagen, og det blir vanskelig å ha det bra på andre områder også. 

Det er veldig viktig at du vet at det ikke er noe galt med deg! Det er ofte det skjer at man har litt utfordringer med å bli kjent med folk på ny skole, og de kjenner heller ikke deg. Da kan en avstand bli skapt mellom dere, som egentlig ikke trenger å være der. Her tenker jeg at du kan, med små steg, kan være med på å komme nærmere de andre på skolen, ved hjelp av de rådene som er gitt under her. 

Jeg tenker at det kan være godt for deg å få snakket med noen om dette. Her kan helsesykepleier på skolen, sosialrådgiveren, en lærer og foreldrene dine være gode figurer. Ta den som du føler passer best. Det viktigste er at du får snakket med noen om hvordan du har det. Gjerne at dere også kan få gjøre det dere kan for at du får en bedre skolehverdag.

Når det gjelder å bli kjent med andre elever og få venner kan dette ofte være tungt i starten. Her kan det være lurt å begynne med en person eller to personer og se om det kan være noen som passer for deg. 

Når det gjelder noen råd for sosial omgang så har jeg noen tips her:

For å bli tryggere sosialt så må er det ofte at en må våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg.

Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden.

Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Dette var bare noen råd på veien, og jeg vet at du har gjort masse allerede, så vær stolt av deg selv. Ofte når en er usikker, kan de andre bli usikre, og det blir bare enda vanskeligere. Så ta ett steg av gangen, si hei og prøv deg litt frem til hva som passer for deg. Ting ordner seg, iblant tar det bare litt tid. 

Ønsker deg alt godt :) 

Vennlig hilsen rådgiver innen atferdsvitenskap, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser