Hopp til hovedinnholdet

Har ikke venner på videregående skole?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Oki så når jeg begynte på VGs valgte jeg en skole litt unna der eg bodde fordi at jeg hadde ikke så veldig god kontakt med de som jeg gikk på ungdomsskole med så gikk eg på den skolen i 2 år og fikk vennen men de vil aldri finne på noe og de er bare med venner de hadde fra før så vi er egentlig bare skolevenner. Men i vg3 kom jeg ikke inn på den skolen så eg begynte på den skolen nærmt meg men eg gruet meg men eg bestemte meg for at dette skulle gå bra men det gjorde det ikke. Det var ingen som snakket til meg og jeg turde ikke å gå bort til folk siden de satt i gjenger. Og når de snakket til meg så følte eg de ikke var interesser i å snakke med meg sånn egentlig men så fikk eg bytte til den skolen der «vennene» mine går så no går eg på den men eg angrer egt litt fordi de har vært litt sånn frekk i det siste og ja. Så no hater eg livet haha assa eg vet ikke hvorfor det skal være så vanskelig for meg å få noen skikkelige venner som vil være med meg er det noe galt med meg..

Besvart 21.09.2019 19:16
 

Svar
Hei

Det er ikke noe galt med deg. Det er mange som opplever det samme som deg, og det er mange som strever litt med vennskap. Noen ganger så er det også vanskelig å komme inn i etablerte vennegjenger. Det kan hende at de i klassen ikke tenker at ikke inkluderer deg.

Det som er fint er at du kjenner noen i klassen din. Prøv å ikke tenk at de egentlig ikke vil snakke med deg. Noen ganger kan man tolke ting negativt som egentlig ikke er negativt.

For å få nye venner må en tørre å bli kjent med nye mennesker. Du må våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. For eksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du for eksempel skal ta initiativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Hva med å ta kontakt med helsesykepleier på skolen? Når man har det vanskelig så er det godt å ha noen å snakke med.

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser