SVAR
Besvart 06.06.2020 16:18:24
Kjære deg,
Ensomhet er en veldig vond følelse. Det er veldig trist å lese at du ikke har hatt noen nære venner siden 8.klasse. Jeg forstår godt situasjonen din, og vil gjerne at du skal vite at du ikke er alene om å ha det slik. Du er ikke en taper eller ubrukelig fordi du er hjemme hele tiden.
Mitt råd er å oppsøke hjelp før ensomhetsfølelsen spiser deg opp innvendig. Snakk med noen du stoler på, enten fagpersoner på helsestasjon for ungdom, en lærer eller helsesykepleier på skolen din, eller foreldrene dine. De har også vært unge engang, og kjent på ensomhet.
Du skriver at du er en optimist og du har håp, og det er flott! Det er helt vanlig å føle seg ensom innimellom. Men hvis du ofte føler deg ensom, kan det bli vondt og vanskelig. Når du oppdager og tør å innrømme for deg selv at du er ensom, har du gjort et viktig steg på veien for å gjøre noe med problemet. Å bli tryggere i sosiale sammenhenger kan hjelpe deg å skape gode relasjoner med andre. Det hjelper også å være aktiv, både fordi du kommer deg ut i frisk luft og fordi du kommer deg i bedre form.
Det kan være hjelpsomt å gi makt til de tankene som styrker selvfølelsen din.
God selvfølelse er kjennetegnet ved at du kjenner og tror på deg selv, og at du er verdt å like også når du mislykkes og har det vondt. Med god selvfølelse prøver du å "snakke" støttende og omsorgsfullt til deg selv når du trenger det. God selvfølelse er noe man kan påvirke ved hvilke tanker man velger å gi makt til. Prøv å bruke de underliggende følelsene dine i ensomheten; lengselen etter samvær med noen, til å gi retning til valgene du tar. Gjør valg i hverdagen din som gir muligheter for at du kan møte mennesker, lage og dyrke vennskap. Les flere tips til hva du kan gjøre selv for å bli mindre ensom i artiklene jeg lagt ved.
Du nevner også at du har sosial angst når de online ønsker å videochatte med deg. Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Redselen er knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem, for eksempel redsel for å si noe feil, oppføre seg rart eller dumme seg ut. Ubehaget er sterkt og kan oppstå i situasjoner der man for eksempel skal snakke foran en forsamling, snakke med en ukjent person eller spise foran andre.
For å vite med sikkerhet om du har sosial angst bør du snakke med helsepersonell. Det finnes hjelp til å håndtere dette, så ikke vent for lenge med å snakke med noen hvis det begrenser deg mye i hverdagen. Du kan søke hjelp hos for eksempel fastlegen, helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom.
Ønsker deg masse lykke til, og alt godt!
Vennlig hilsen Helsesykepleier
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?
Les mer
attach_file
De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.
Les mer
attach_file
Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?
Les mer
attach_file
Føler du deg nervøs og anspent rundt andre? Det er vanlig å være sjenert, men når det er til hinder i hverdagen kan det utvikle seg til sosial angst.
Les mer