Hold god avstand til andre, minst 1 meter og mer hvis det er mulig.

Vask hendene hyppig og grundig med såpe og vann. Se hvordan du skal gjøre det her.

Hold deg hjemme hvis du er syk. Hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du være hjemme et døgn etter at du har blitt frisk.

Hvis du må hoste eller nyse, bør du gjøre dette i et papir som du kaster etterpå, eller i albuekroken.

Ikke håndhils eller klemme andre enn de du bor med, eller kjæresten din.

Ikke være samlet mer enn 20 personer på privaten, og hold minst en meters avstand.

Hvis du følger disse rådene så har du gjort det du kan både for å unngå å få smitte, men også å unngå å smitte andre. Det er slik at mange har litt sår hals osv og da er det viktig å holde seg hjemme. Det stemmer nok det at kjenner man ekstra etter så kan man kjenne på noen "vonter", men er ikke dette vedvarende så holder det at du følger rådene fra helsemyndighetene. 

Det er fint at du har fått deg sommerjobb. Der du skal begynne har de nok gode smitteverntiltak. Les dette godt og spør de andre ansatte hvis du er i tvil. Det er ikke mye smitte i Norge per dags dato, men det er dog viktig at alle fortsetter å følge rådene. 

Det er nok ekstra krevende å føle på helseangst i denne tiden. Det er ikke uvanlig å tenke at man kan ha fått en alvorlig sykdom. For noen kan tankene ta mye tid og krefter, og føre til det man kaller hypokondri eller helseangst. I perioder kan mange merke bekymring for sykdom, det kan skje hvis man kjenner noen som har blitt syke, hvis man er mye stresset eller sliten eller når man har fått kunnskap om en sykdom man ikke har hørt så mye om, slik som korona. Å kjenne på bekymring og lure på om man kan være syk, trenger ikke bety at man har helseangst.

At du passer på deg selv, snakker med noen om du bekymrer deg for helsa og går til legen hvis du har sykdomstegn som varer, er fint. Er symptomene milde og du kjenner det mest når du tenker på dem så kan du fortsatt være ute, men følg smittevernsrådene. Hvis bekymringen for helsa begynner å prege hverdagen, går ut over andre aktiviteter og fører mye stress og ubehag med seg, så anbefaler jeg at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg og sortere tankene litt. Legger ved noen artikler du kan lese om dette. 

Ønsker deg en fin sommer og håper at svaret var til hjelp for deg.