SVAR
Besvart 10.08.2020 17:06:36
Hei jente 14 år!
Det høres ut som du har det vanskelig og har hatt det en stund. Konflikter med foreldre er utfordrende og kan påvirke mye på hvordan en har det. Ofte kommer en inn i mønster og får sterke antagelser om hva andre tenker og føler om en. Tanker om selvmord er et resultat av at en har det vondt og mister håpet på at det kan bli bedre eller at det finnes hjelp å få. Mange føler seg alene og at ingen ser eller forstår de. Men selvmord er aldri en god løsning. Det finnes mange der ute som bryr seg og veldig god hjelp å få.
Å snakke om hvordan en har det gjør at en får bedre oversikt og mulighet til å få nye perspektiver og innspill. Å sitte med alle disse tankene og følelsene alene gjør at en får det verre og det er vanskelig å bryte ut av den onde sirkelen. Det gjør ofte at en trekker seg unna og det blir vanskeligere for andre å ta kontakt. En har også behov for ekstra omsorg, kjærlighet og støtte når en har det vanskelig. Finnes det en voksenperson du stoler på? Om du synes det er vanskelig å snakke kan du skrive. Kanskje kan du vise denne meldingen? Du beskriver veldig godt hvordan du har det her.
Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom har god kompetanse til å hjelpe deg. Der kan du få en god vurdering av hva du strever med og hvordan skolen kan tilrettelegge slik du kommer inn igjen. Du kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine. På denne måten kan en finne bedre måter å kommunisere og samarbeide hjemme. Om du trenger det kan de henvise til Psykologisk behandling for barn og unge (BUP) eller Familievernkontor.
Utforsk vonde tanker og følelser. Ved å gå litt i dybden på det som er vanskelig kan en bli bedre kjent med egne reaksjoner og tankemønstre. På denne måten kan øve på alternative tanker og strategier som en kan bruke når det er vanskelig. Situasjonen hvor du skal møte venner er et godt eksempel.Hvilke tanker dukker opp? Hvilke følelser kjenner du på? Hva har du mest lyst å gjøre? Finnes det andre tanker du kan støtte deg på? Psykologisk førstehjelp og hjelpehånden er gode verktøy når en skal starte dette. Du kan også få god hjelp til å starte med dette.
Snakke med noen NÅ anonymt? Da kan du ta kontakt med Mental helses hjelpetelefon på 116 123. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg.
Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på. Ikke sitt med alt dette alene. Sender deg masser av tanker og klemmer. Ta godt vare på deg selv.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?
Les mer
attach_file
Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.
Les mer
attach_file
Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker med noen om det. Du skal ikke trenge å gå alene med det vonde. Selv om alt føles håpløst finnes det løsninger.
Les mer
attach_file
Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.
Les mer
attach_file
Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:
Les mer