SVAR
Besvart 21.03.2013 19:36:22
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for spørsmålet!
Aller først vil jeg gi deg ros for at du tar initativ til å sende inn spørsmål til oss i ung.no! Det er veldig fint at du ber om råd når du har det vanskelig.
Det er leit å høre at du sliter med mat og at du ikke liker å spise i sosiale sammenhenger. Har det alltid vært slik eller er det noe som har kommet i det siste? Har du selv noen tanker om hvorfor du tror det er slik?
Det at du føler trang til å spy og forsøker å fremkalle oppkast ved å stikke en finger i halsen, sammen med at du lurer på hvorfor du har spist og om du er overvektig er tegn på at du har et vanskelig forhold til mat og en begynnende spiseforstyrrelse. Det er svært viktig at du snakker med noen voksne om dette og får hjelp! Du kan for eksempel oppsøke hjelp hos fastlege, helsesøster, foreldre eller andre voksne som du har tillitt til. En fastlege kan eventuelt også henvise deg videre til klinisk ernæringsfysiolog hvis det er behov for det. Andre alternativer er helsestasjon for ungdom dersom det du bor på et sted som har det. Barn og ungdom kan også få gratis psykolog gjennom Barne- og ungdomspsykiatrien. På nettsiden til IKS (Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser) og artiklene nedenfor kan du lese mer om spiseforstyrrelser og hjelpetilbud. Det er også mulig å ringe til Informasjons- og krisetelefon: 22 42 22 22. Telefonen i Oslo er betjent mandag-torsdag kl. 0930-1530 og torsdag kl. 1800-2100. Telefonen betjenes bare av kvinner som har personlig erfaring med spiseforstyrrelser. Alle kan ringe inn.
Jeg ønsker deg masse lykke til - og husk å snakk med noen om dette. Det kan føles vanskelig, men det er viktig for å få den hjelpen og støtten som du trenger for å få et bedre forhold til mat og din egen kropp!
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.
Les mer